R. Moldova nu va mai fi obligată să plătească peste 7 milioane de euro unei companii private
Compania „Norma S.R.L.” a solicitat 7 171 653 euro cu titlu de prejudiciu material, compus din venitul estimat şi din dobânzile de întârziere aferente acestuia. Această sumă s-a bazat pe un raport financiar elaborat de Centrul Naţional de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiţiei (perioada 10.06 – 10.09 şi dobânzile de întârziere calculate pentru 01.11.09 – 31 01.12).
De asemenea, 10 000 euro s-au pretins de la Republica Moldova pentru prejudiciul moral pe care l-a suferit firma din cauza blocării activităţii sale pentru o perioadă mai mare de patru ani. Guvernul a considerat că această sumă este excesivă, nefondată şi că nu există o legătura de cauzalitate dintre încălcările Convenţiei constatate şi prejudiciul material invocat.
Reclamantul a mai cerut compensarea sumei de 4 253 euro pentru cheltuielile efectuate la întocmirea rapoartelor financiare privind pagubele materiale care le-a suferit. Guvernul a calificat solicitarea neîntemeiată, iar Curtea a notat că reclamantul are dreptul la rambursarea costurilor şi cheltuielilor numai în măsura în care se stabileşte că ele au fost necesare.
CtEDO a hotărât obligarea Republicii Moldova să plătească 1 200 euro cu titlu de prejudiciu moral suportat de către „Norma S.R.L.” şi a respins celelalte solicitări de satisfacţii echitabile.
Ministerul precizează că, pe data de 20 mai 2015, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a casat hotărârea în baza căreia statul urma să achite, în beneficiul companiei reclamante, prejudiciul material în mărime de 26 393 880 lei, prejudiciul moral în mărime de 16 000 lei, cheltuielile de judecată suportate pentru efectuarea expertizei în mărime de 4120 lei, taxa de stat în mărime de 50 000 lei, şi a remis la rejudecare Curţii de Apel Cahul, unde se află pe rol momentan.
IPN