Economie

R. Moldova și Azerbaidjanul au potențial de cooperare pe termen lung în sectorul energetic. „Pentru a consolida securitatea energetică, trebuie să ne concentrăm pe trei elemente principale”

Republica Moldova și Azerbaidjanul au potențial de cooperare pe termen lung în sectorul energetic, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Constantin Borosan, într-un interviu exclusiv pentru portalul Trend. Potrivit oficialului moldovean, pentru a consolida securitatea energetică, este necesară dezvoltarea infrastructurii și a interconexiunilor între state, cooperarea și încrederea între parteneri, transmite Radiomoldova.

„Pentru a consolida securitatea energetică, trebuie să ne concentrăm pe trei elemente principale. Unul dintre ele este dezvoltarea infrastructurii și a interconexiunilor între state. Moldova este deja conectată la Coridorul sudic al gazelor, deci infrastructura există. Al doilea element este cooperarea. Având platformele de cooperare între țări este crucială. Iar al treilea element este încrederea între parteneri. Pe baza acestor elemente, putem construi relații și mai demne de încredere, bune și pe termen lung între Moldova și Azerbaidjan”, a spus Constantin Borosan.

Totodată, el a amintit că anul trecut, Comisia Interguvernamentală Azerbaidjan-Moldova a organizat o sesiune care s-a concentrat și pe cooperarea energetică.

„Discuțiile au cuprins energia regenerabilă, eficiența energetică, reglementarea piețelor de energie și domeniul combustibililor fosili. În decembrie 2022, București a găzduit o ceremonie de semnare a unui memorandum pentru construirea unui cablu electric subacvatic care să leagă Azerbaidjanul de România. Ambele țări joacă un rol crucial în întărirea securității energetice a Europei, iar Moldova, ca țară vecină, are o interconexiune cu România pentru furnizarea de energie electrică. Ca atare, acest proiect va contribui la sporirea securității energetice a întregii regiuni”, a adăugat secretarul de stat.

În ultima perioadă, Azerbaidjanul a devenit una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană. În 2022, volumul livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană a ajuns la 12 miliarde de metri cubi, iar până în 2027 Baku intenționează să dubleze această cifră, potrivit Newsweek.

Menționăm că la Summitul Comunității politice din 1 iunie, care s-a desfășurat în Republica Moldova, unul dintre subiectele cheie abordate a fost despre reziliența energetică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *