Ucraina

Rada Supremă de la Kiev cere graţierea lui Mihail Saakaşvili

Rada Supremă de la Kiev a adoptat un apel către președintele Georgiei și parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la necesitatea implementării unui act umanitar al grațierii fostului lider georgian Mihail Saakașvili, care este şi cetăţean al Ucrainei, notează RBC.ua.

Astfel, în documentul adoptat, vineri, 14 iulie, în Rada Supremă, deputaţii ucraineni menţionează că au recurs la acest demers pentru a salva viața cetățeanului ucrainean Saakaşvili. Astfel, Kievul solicită președintelui Georgiei, Salome Zurabişvili, să îi permită ombudsmanului ucrainean, Dmitro Lubineţ, să aibă acces în închisoarea în care este încarcerat fostul lider georgian.

De asemenea, Parlamentul ucrainean mai face apel la președintele Georgiei să recurgă la un gest umanitar și să îl grațieze pe Mihail Saakaşvili, având în vedere starea sa fizică precară.

Totodată, aleşii ucraineni mai fac apel la parlamentele statelor membre ale UE solicitând adoptarea unei rezoluții privind necesitatea grațierii lui Saakașvili de către președintele Georgiei.

Vă amintim că la 3 iulie, fostul președinte al Georgiei, acum în arest, Mihail Saakașvili, s-a conectat de la distanță la o ședință de judecată la Tribunalul orașului Tbilisi, unde a fost analizat cazul despre dispersarea mitingului din 7 noiembrie 2007. Menționăm că aceasta a fost prima apariție publică a lui Saakașvili din luna februarie 2022. Saakașvili este de nerecunoscut, notează BBC.

Menționăm că Saakașvili, care acum deține cetățenia ucraineană mai degrabă decât cea georgiană, se află la clinica Vivamedi din Tbilisi din luna mai 2022. El a fost reținut la scurt timp după ce s-a întors în Georgia în octombrie 2021, potrivit sursei citate.

Saakashvili figurează acuzat în mai multe dosare penale. În două cauze, înainte de a se întoarce în Georgia, a fost condamnat în lipsă la șase ani de închisoare.

În cazul dispersării mitingului din 7 noiembrie 2007, invaziei companiei de televiziune Imedi și transferului ilegal de proprietate către Badri Patarkatsișvili, procuratura a adus acuzații împotriva lui Saakașvili la scurt timp după expirarea celui de-al doilea mandat prezidențial al acestuia. Parchetul l-a acuzat pe fostul președinte de abuz de putere.

Însuși Saakașvili se autointitulează „prizonierul lui Putin” și consideră că toate acuzațiile aduse împotriva lui sunt persecuții din motive politice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *