Rămăşiţele satelitului căzut sâmbătă ar putea să nu fie găsite niciodată
UARS a căzut pe Pământ sâmbătă, între orele 03.23 şi 05.09 GMT (06.23 – 08.09 ora R. Moldova), după 20 de ani şi 9 zile în care s-a aflat pe orbită.
NASA estima că rămăşiţele satelitului nu s-ar putea împrăştia pe mai mult de 500 de mile (circa 800 kilometri). De asemenea, potrivit estimărilor Agenţiei spaţiale americane, UARS s-ar fi dezintegrat în urma arderii, dar circa 26 de bucăţi, dintre care cea mai mare nu ar fi depăşit greutatea de 150 de kilograme, ar fi supravieţuit.
În căderea sa, UARS ar fi trecut de deasupra coastei de est a Africii în dreptul Oceanului Indian, apoi al Pacificului, deasupra nordului Canadei, apoi peste partea de nord a Atlanticului îndreptându-se către vestul Africii.
"Pentru că nu ştim care a fost exact punctul de reintrare în atmosferă, nu ştim nici unde ar putea fi rămăşiţele", a spus Nicholas Johnson, specialist în deşeuri spaţiale la Johnson Space Center, al NASA, din Houston. "S-ar putea să nu ştim niciodată", a mai spus acesta.
Sursa Foto: nasa.gov
UARS este cel mai mare satelit NASA care a căzut pe Terra în ultimele trei decenii. Potrivit experţilor în deşeuri orbitale, obiecte cu o talie comparabilă celor desprinse din UARS vor cădea pe Terra de acum înainte o dată pe an.
UARS a fost plasat pe orbită în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Terrei şi şi-a încheiat misiunea în 2005 după ce şi-a consumat carburantul.
Sursa: Mediafax
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!