(RAPORT) 40 de jurnaliști sunt ținuți ostatici în întreaga lume. Mai puțini au fost uciși, dar mai mulți răpiți în 2014
În prezent, 40 de jurnaliști sunt ținuți ostatici în întreaga lume. ”Rareori moartea reporterilor s-a produs cu un sentiment atât de barbar al propagandei”, a estimat RSF, făcând referire la înregistrările video cu execuțiile prin decapitare ale jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff.
Două treimi dintre asasinatele contra jurnaliștilor s-au produs în zone de conflict: Siria (15 jurnaliști uciși, țara cea mai periculoasă pentru jurnaliști, la fel ca anul trecut), teritoriile palestiniene (7 jurnaliști uciși), Ucraina (6 jurnaliști uciși), Irak și Libia (câte 4 jurnaliști uciși).
China este țara în care în 2014 au fost încarcerați cei mai mulți jurnaliști, ea fiind urmată de Eritreea, Iran, Egipt și Siria.
Cele mai multe cazuri de răpiri de jurnaliști s-au consemnat în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord. Autorii răpirilor încearcă să blocheze informația independentă și să descurajeze opiniile externe, adaugă raportul citat. Cele mai multe cazuri de răpiri au avut loc în Ucraina (33), Libia (29) și Siria (27).
Din cauza unor diverse forme de intimidare, în acest an și-au părăsit țările 139 de jurnaliști, un număr dublu față de cel înregistrat în anul 2013.
Raportul RSF mai indică faptul că 853 de jurnaliști au fost arestați în acest an, iar 1.846 au fost ținta amenințărilor sau a agresiunilor, Ucraina aflându-se pe prima poziție în aceste clasamente negative.
sursa: agerpres.ro