Actualitate

(Raport al Curții de Conturi) Sistemul de pensii în Republica Moldova este inechitabil și afectat de mai mulți factori

Modalitatea de calculare a pensiilor este una complicată, astfel încât unor persoane nu le este calculată întreaga contribuție la sistemul de asigurări sociale, în special cea de dinaintea anului 1999.

Din cauza numărului tot mai mic de contribuabili la sistemul de asigurări sociale, dar și salariilor în plic, fondul de pensionare înregistrează anual un deficit bugetar care trebuie acoperit din bugetul de stat, arată raportul Curții de Conturi. Astfel, sistemul nu are capacitatea de a asigura minimul necesar unui pensionar, a subliniat raportorul Violeta Andrieș.

”Cu referire la sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii, auditul a identificat principalii factori care o influențează: fenomenul migrației, îmbătrânirii populației și salariile neoficiale. Incapacitatea sistemului de a asigura un nivel de trai decent după pensionare și riscurile de sustenabilitate pe termen lung impun măsuri de atenuare a vulnerabilităților sistemului de pensii”, a declarat Violeta Andrieș.

Reprezentanții Inspectoratului Fiscal afirmă că depun eforturi pentru contracararea economiei subterane, fiind efectuate controale la agenții economici, dar și prin sensibilizarea populației. Șeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Adrian Timotin, a menționat că în 2014 au fost efectuate peste 1000 de controale în urma cărora au fost întoarse la bugetul de stat aproximativ 7 milioane lei sub formă de taxe și impozite.

”Cetățenii noștri dorm și se trezesc în pragul pensionării. Noi avem o sumedenie de plângeri ale cetățenilor că nu li s-a calculat corect pensia, lucrând zeci de ani cu un salariu diminuat. Tinerii acceptă și intră în complicitate cu angajatorii. Angajatorul îi propune: dacă vrei să fii angajat oficial, o să ai salariul, de exemplu, de 3000 lei, dacă nu – își dau 3300. Și acesta din urmă acceptă”, a declarat Adrian Timotin.

O altă problemă este hățișul birocratic prin care trebuie să treacă un viitor pensionar pentru a aduna actele necesare la stabilirea plății sociale. Dacă perioadă lucrată după anul 1999 este mai ușor de calculat, existând o bază de date în această privință, atunci actele pentru stagiul de dinainte de 1999 trebuie căutate pe la foștii angajatori, iar perioada pentru care nu sunt identificate documente nu este luată în considerare la stabilirea pensiei, mai arată raportul Curții de Conturi. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Mircea Buga, a remarcat că în prezent se lucrează la îmbunătățirea acestui sistem.

”Nu avem posibilitatea să schimbăm radical legislația în vigoare și modelul de pensionare în RM, dar o ajustare a acestui model și continuarea reformelor în domeniul uniformizării sistemului de pensionare pentru diferite categorii de populație, ar duce la o echitate mai mare”, a declarat Mircea Buga.

Totodată, sistemul de pensii avantajează unele categorii de populație, cum ar fi militarii, care nu trebuie să atingă o anumită limită de vârstă pentru a se pensiona, ci doar să aibă un stagiu de muncă de 22 de ani, astfel încât aceștia primesc pensii de la vârste de 30-40 de ani, indică raportul Curții de Conturi. La sfârșitul anului trecut erau înregistrați 691 de mii de pensionari, dintre care 3 la sută erau militari. Pensiile acestora se ridică la 9 la sută din Fondul de pensii, care anul trecut a fost de peste 9 miliarde de lei.

sursa: radiochisinau.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *