Ultima oră

(RAPORT) Economia Moldovei la pământ: Chișinău vs restul țării

În Republica Moldova există două realități economice paralele: pentru întreaga țară, cu excepția capitalei, economia este una preponderent agrară, în timp ce în Chișinău şi, parțial, Bălţi, aceasta este preponderent axată pe servicii şi industria prelucrătoare, spun experții.

Potrivit studiului, pe lângă diferențele structurale, se denotă un nivel excesiv de concentrare geografică a activității economice și sociale în capitală, fenomenul dat depășind de peste două ori nivelul mediu din țările OCDE. Discrepanțele regionale uluitoare se confirmă şi la produsului regional brut (PRB). Astfel, conform estimărilor, în 2012 în municipiul Chişinău era concentrată 47.5% din PIB la nivel naţional şi în Bălţi circa 6.1%, urmat de U.T.A. Găgăuzia cu 3.8%.

Dinamica investițiilor, care joacă un rol important în diminuarea dezechilibrelor regionale, demonstrează, în termeni absoluţi la nivel naţional, o enormă divergenţă, în mare parte din cauza creşterii semnificative a ponderii municipiului Chişinău, care a crescut continuu din 2007 de la 12,6% până la 62% în 2012.

Investiţiile private sunt repartizate şi mai neuniform decât cele publice și manifestă aceeași tendinţă de divergenţă la scară naţională. Principalul catalizator al divergenţei este municipiul Chişinău, care a continuat să atragă cea mai mare parte a investițiilor, mărindu-și cota de la 56,7% în 2005 până la circa 70% în 2012. Tendința de atragere a investiţiilor în regiuni practic nu sa schimbat pe parcursul ultimului deceniu, rezultând din dinamica laterală a indicelui de variaţie.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *