UE / Nato

(RAPORT ONU) În Europa de Est și Asia a scăzut numărul săracilor

Totodată, potrivit sursei, a scăzut și numărul persoanelor ce trăiesc în sărăcie.

„Situația din această regiune este diferită sub multe aspecte de cea din alte părți ale lumii. Numărul de persoane care trăiesc cu 10 și 50 de dolari pe zi a crescut în majoritatea acestor țări”, a declarat Cihan Sultanoğlu, directorul Biroului regional al PNUD pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente. În aceeași perioadă, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a scăzut de la cel puțin 46 de milioane în 2001 până la aproximativ 5 milioane în 2013.

„Progresul înregistrat în aceste regiuni este amenințat și, din aceste considerente, toate eforturile trebuie orientate asupra dezvoltării durabile” a mai adăugat directorul. Scăderea prețurilor mărfurilor, diminuarea remitențelor și încetinirea evoluției economice în Europa și Federația Rusă și multe alte țări determină reducerea posibilităților de obținere a venitului și de încadrare în câmpul muncii.

De exemplu, rata de angajare a grupurilor vulnerabile pe piața muncii din Albania, Azerbaijan, Georgia, Republica Kârgâzstan este estimată la aproximativ 50 la sută, în timp ce multe alte grupuri sunt excluse complet din câmpul muncii.

Potrivit acestui studiu, înlăturarea inegalităților de gen nu doar va îmbunătăți considerabil situația femeilor, dar și va contribui la accelerarea dezvoltării economice și calității nivelului de trai în întreaga regiune. Pentru început, formalizarea locurilor de muncă pentru serviciile de îngrijire neremunerate ar putea spori considerabil șansele de angajare ale femeilor în câmpul muncii.

De asemenea, regiunea va beneficia în urma demarării mai multor modele de dezvoltare durabilă a mediului. Toodată, problema corupției, de exemplu, ocupă primele poziții în preocupările populației din toate aceste țări și deseori este precedată doar de economie și standard de viață scăzut.
Inegalitățile și excluderea reprezintă chintesența noilor Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG). Statele membre ale Națiunilor Unite s-au angajat în eradicarea sărăciei, combaterea inegalităților, edificarea unor societăți pașnice, favorabile incluziunii și rezistente, precum și asigurarea viitorului planetei și a bunăstării generațiilor viitoare.

Studiul sponsorizat de către PNUD, ce urmează a fi prezentat în cadrul Istanbul Development Dialogues la 9 și 10 februarie, va pregăti terenul pentru publicarea următorului Raport Regional de Dezvoltare Umană al PNUD la sfârșitul acestui an. 

sursa: politik.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *