Actualitate

RAPORT: Subvențiile curente în agricultură nu sunt prea eficiente

Aprecierea se desprinde din Raportul Băncii Mondiale „Suportul public pentru sectorul agricol”, prezentat într-o conferință de Oficiul Băncii în Republica Moldova, scrie IPN.

În Raport se arată că subvențiile curente nu sunt prea eficiente. De asemenea, o problemă rămâne a fi pentru toate tipurile de subvenții nivelul scăzut de integrare a fermierilor mici și mijlocii în programele de subvenționare.

Mai multe probleme sunt evidențiate în Raport la compartimentul Servicii oferite în sectorul agrar. Una din autorii Raportului, Felicia Pricop, a menționat, că, deși cheltuielile alocate pentru servicii sunt cele mai mari în totalul cheltuielilor agricole, calitatea serviciilor este îndoielnică.

De exemplu, cercetările și învățământul agricol sunt articole bugetare mari, dar oferă o valoare scăzută sectorului din cauza deficiențelor sistemice și metodelor învechite de abordare.

Nu sunt clare beneficiile Serviciului de prevenire a grindinei, deși sumele alocate pentru acesta cresc de la un an la altul. Și Serviciul de irigare are o eficiență joasă, din cauza utilizării sistemelor de irigare vechi, care sunt, practic, neoperabile. Problema principală a Serviciului de testare a soiurilor noi de plante constă în mandatul acesteia de a testa în mod obligatoriu soiurile noi de plante înainte de a accepta sau nu comercializarea acestora pe piața locală.

Raportul BM recomandă reducerea ratelor subvențiilor și a plafoanelor la sumele subvențiilor, în scopul sporirii accesului la acestea a mai multor producători. De asemenea, se cer eliminate treptat sau imediat subvențiile pentru asigurări în agricultură, precum și pentru Serviciul anti-grindină. Pe termen mediu, se propune examinarea opțiunii de oferire a subvențiilor doar producătorilor agricoli mici și mijlocii.

Referitor la servicii, opinia promovată în Raport este ca acestea să fie reconceptualizate, reformate și modernizate, inclusiv cercetările și învățământul agricol, pentru a ajusta oferta la cerințele pieței de muncă. Se recomandă majorarea alocațiilor pentru Serviciul extensiune în vederea fortificării competențelor și a sporirii nivelului de acoperire.

Raportul BM relevă că Moldova alocă 2% din PIB pentru susținerea sectorului agricol. Susținerea statutului pentru acest domeniu include cheltuieli bugetare directe, prin oferirea subvențiilor și acoperirea cheltuielilor pentru servicii (1,4 % din PIB sau 3,6% din bugetul public național), precum și cheltuieli fiscale. Aceste cheltuieli publice pentru domeniul agricol sunt mai mari decât în multe țări din Europa şi Asia Centrală, precum din asemenea țări, membre ale UE precum sunt Romania și Bulgaria.

SURSA: IPN.MD


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *