Actualitate

Raport: Sustenabilitatea financiară a Moldovei depinde de asistenţa externă

Valentin Guznac a precizat că asistenţa externă este o sursă importantă pentru implementarea proiectelor de infrastructură şi o oportunitate pentru fortificarea instituţiilor guvernamentale. „Anul 2015 a fost dificil pentru ţară la capitolul asistenţă externă. Partenerii au raportat debursări de 331 de milioane de euro. Valoarea debursărilor în 2015, faţă de 2014, a scăzut cu 26%, iar pentru sectorul guvernamental cu 38%. Pe parcursul anilor 2005-2015, valoarea asistenţei internaţionale s-a majorat de la 112 la peste 300 de milioane de euro”, a comunicat oficialul.

Reducerea asistenţei internaţionale în 2015 a fost cauzată de suspendarea debursărilor de la partenerii externi în contextul crizei politice din ţară. Coraportul dintre granturi şi credite înregistrează o tendinţă de creştere pentru primele cu 8 puncte procentuale faţă de anul 2014.

UE şi SUA se menţin ca cei mai mari şi importanţi parteneri după volumul debursărilor, urmaţi de Banca Mondială, USAID, Banca Europeană de Investiţii şi România. Cei 6 parteneri au format o rată de peste 83% din asistenţa acordată. Restul 16% reprezintă asistenţa altor parteneri, precum Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi cooperare, Austria, Turcia etc. Principalele sectoare care au beneficiat de cele mai multe donaţii sunt: transport şi logistică, agricultură, silvicultură şi pescuit, sectorul public, management, guvernare şi justiţie etc.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *