Actualitate

Raportul Comisiei de anchetă cu privire la alimentele alterate din grădinițe

În multe cazuri responsabilii din cadrul direcţiilor de sector cunoşteau despre ilegalităţile admise, ba chiar convingeau managerul grădiniţei să accepte produse alterate. Acest lucru a fost descoperit de comisia de anchetă constituită de municipalitate. Rezultatele au fost comunicate la şedinţa operativă de la Primărie.

Şeful grupului de lucru, Mihai Moldovanu, a declarat că s-a constatat un management defectuos în organizarea licitaţiilor şi un haos în sistemul de asigurare a calităţii alimentelor în grădiniţe. Agenţii economici împart piaţa tacit, iar funcţionarii responsabili de organizarea alimentaţiei tolerează neregulile, inclusiv faptul că ani la rând aceiaşi agenţi economici sunt desemnaţi câştigători ai licitaţiilor.

Comisia a constatat şi diferenţe de preţ la produsele livrate de acelaşi agent economic în diferite sectoare. Diferenţa de preţ pentru unt, smântână, brânză ajungea şi la 38 de lei per kilogram. În cazul fructelor şi a legumelor diferenţa de preţ era de până la 10 lei/kg.

Şeful comisiei de anchetă a declarat că în numeroase cazuri în care se constata că agentul livra produse necalitative responsabilii direcţiilor de sector erau înştiinţaţi despre nereguli, dar le tolerau. Mai mult, în unele cazuri chiar ei îi convingeau pe manageri să accepte produsele alterate. Mihai Moldovanu a menţionat şi lipsa de atitudine a factorilor de decizie din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, care a menţinut în funcţie aceiaşi conducători ai direcţiilor de sector.

Comisia a recomandat crearea şi aprobarea unui regulament intern cu privire la asigurarea cu alimente a instituţiilor de învăţământ, fiind stipulate clar responsabilităţile şi sarcinile fiecărui funcţionar. De asemenea, a recomandat examinarea unor alternative în asigurarea alimentaţiei copiilor, cum ar fi combinatele alimentare sau cateringul.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că raportul comisiei a arătat încă o dată existenţa unei probleme evidente de sistem şi verificările trebuie să continue, nu doar în instituţiile de învăţământ, ci şi în spitale, în alte instituţii. Edilul a mai spus că în urma raportului, cu siguranţă urmează a fi aplicate sancţiuni disciplinare, inclusiv cu eliberări din funcţie . Lista integrală cu persoanele sancţionate disciplinar va fi făcută publică ulterior.

Sursă: radiochisinau.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *