Social

Rata de transmitere de la mamă la copil a infecției HIV este mai mică

Prin urmare, autoritățile în sănătate consideră că pe parcursul ultimilor ani au fost întreprinși pași concreți în activitatea de profilaxie și diminuare a impactului infecției HIV, inclusiv transmiterea materno-fetală a virusului.

Evaluările la nivel național arată că în Republica Moldova peste 95 la sută din femeile gravide, se află sub supraveghere medicală înainte de naștere și sunt testate la virusul HIV. De asemenea, peste 90 la sută din gravidele HIV infectate beneficiază de terapie antiretrovirală, care micșorează esențial riscul transmiterii infecției HIV de la mamă la copil.

Astfel, numărul de cazuri noi de HIV pozitiv în rândul copiilor nou-născuți este de până la 50 la 100 000 nașteri vii, iar rata de transmitere de la mamă la copil a infecției HIV este mai mică de 2 la sută. 

Exercițiul de evaluare propriu-zis urmează să fie realizat de către Biroul Regional al OMS pentru Europa, iar ulterior Republica Moldova va avea statut de țară care a eliminat transmiterea virusului HIV de la mamă la făt.

Ministerul Sănătății menționează că la începutul lunii iunie, Republica Moldova a fost declarată țară care a reușit să elimine transmiterea sifilisului congenital de la mamă la copil. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ceremonii organizate la New York, cu prilejul Reuniunii de nivel înalt în cadrul Adunării Generale ONU cu privire la stoparea SIDA.

TIMPUL.MD (V.M.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *