CSI / Rusia

Război comercial? Fructe și legume moldovenești interzise în Rusia


Rosselkhoznadzor impune o interdicție asupra importurilor de produse vegetale din unele regiuni ale Republicii Moldova începând cu 4 decembrie.

Decizia a fost luată în legătură cu depistarea obiectelor de carantină în fructe și legume, care pot provoca daune semnificative producției agricole din Rusia. Într-o declarație oficială, agenția a precizat că Rosselkhoznadzor a fost nevoită să restabilească restricțiile pe care le impusese deja în 2022.

Motivul interdicției este reprezentat de detectarea sistematică a obiectelor de carantină în fructe și legume, care pot provoca pagube de miliarde de dolari în producția agricolă rusă. De asemenea, este subliniată lipsa de răspunsuri din partea autorității competente din Moldova la notele anterioare ale Rosselkhoznadzor și lipsa luării unor măsuri eficiente pentru a preveni furnizarea de produse contaminate.

În același timp, Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Moldova (ANSA) a criticat decizia Rusiei de a restricționa importurile de produse agricole moldovenești.

ANSA subliniază că ultima decizie a autorităților ruse de a impune un embargo asupra fructelor și legumelor moldovenești “este nejustificată și aduce prejudicii producătorilor moldoveni”. Mai mult, ea contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu se bazează pe argumente reale.

“Fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări, anul acesta volumul exporturilor de prune și mere în țările europene s-a dublat. Nu au fost raportate încălcări din partea niciunei țări, cu excepția Rusiei”, a precizat agenția.

Aceasta a adăugat că embargoul impus de Rusia “nu are nimic de-a face cu calitatea produselor din Moldova”, iar autoritățile ruse nu și-au anunțat oficial intenția de a impune restricții înainte de 1 decembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cetățenii din RM, indiferent de etnia lor, calcă pe aceeași greblă sovietică de peste 30 de ani, au vânătăi peste tot dar, se pare că, tare le mai place.
    Ce mai poate fi spus atunci când vezi asemenea „consecvență”???

    1. De multe ori ai impresia ca majoritatea au fost modificai genetic sa se complaca in a fi pres in fata rusilor !

  2. Dar de ce noi nu putem pune restricții produselor din Rusia? Sau de ce magazinele noastre sunt pline cu produse rusești? Și de ce noi cumpărăm produsele lor față proteste?

    1. Păi cum dece cumpărați produse rusești? Fiindcă așa sunteți dresați. Dimpotrivă: proteste vor fi dacă le interzice conducerea…

  3. Foarte bune întrebări. „paliticienii” maldavani oare își pun și ei aceste întrebări??? Și dacă cumva și le pun, ce urmează???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *