CSI / Rusia

(RĂZBOI ÎN UCRAINA – FOTO / VIDEO) Separatiștii pro-ruși din Lugansk au ocupat localitatea Cernuhino. Un tanchist, luat ostatic vorbește despre instruirea pe teritoriul Rusiei

(UPDATE 18.00) Kievul a decis să închidă 23 de puncte de control la frontiera cu Rusia. Deși dispoziția pentru închiderea acestora a fost adoptată de Guvernul Ucrainei la 18 februarie, documentul a fost publicat astăzi, 20 februarie.

Kievul a decis să închidă 23 de puncte de control la frontiera cu Rusia. Deși dispoziția pentru închiderea acestora a fost adoptată de Guvernul Ucrainei la 18 februarie, documentul a fost publicat astăzi, 20 februarie.

(UPDATE 15. 20) Luptele dintre armata ucraineană și separatiștii proruși continuau și vineri, în pofida armistițiului convenit săptămâna trecută, iar ambele tabere se acuză din nou reciproc de încălcarea încetării focului, fiind totuși constatată o scădere a intensității confruntărilor, transmit agențiile Reuters și EFE. 

Potrivit autorităților de la Kiev, în ultimele 24 de ore separatiștii au atacat de 49 de ori pozițiile trupelor ucrainene, folosind blindate, rachete și tiruri de artilerie. Majoritatea confruntărilor au fost consemnate în apropierea orașului Donețk, fief al separatiștilor.

Dar purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Anatoli Stelmah, a vorbit și despre atacuri în districtul Mariupol, zona de pe țărmul Mării Azov ce încă mai este controlată în mare parte de Kiev, responsabilii ucraineni temându-se că aceasta ar putea fi următoarea țintă a rebelilor ce se văd încurajați de victoriile militare succesive.

Și aceștia din urmă acuză trupele ucrainene că încalcă armistițiul, insurgenții vorbind despre 51 de atacuri executate cu artileria și lansatoarele de rachete.

Un corespondent al agenției Reuters a confirmat de la fața locului continuarea confruntărilor. El a observat un tanc al separatiștilor, inscripționat cu textul ‘Lupul Bun’, deschizând focul lângă localitatea Vuhlehirsk, în apropiere de Debalțevo.

(UPDATE 13.00) Părăsind oraşul Debalţevo, militarii ucraineni nu au reuşit să evacueze corpurile camarazilor. Rebelii filmează locurile unde au fost lupte şi corpurile soldaţilor ucraineni

Atenţie, imagini şocante


 

 

(UPDATE 12.38) Satul Cernuhino ocupat de separatiști

(UPDATE 12.15) Luat ostatic în apropiere de Mariupol, un tanchist din republica populară Donețk a vorbit despre instruirea pe teritoriul Federației Ruse, sub indrumarea unor instructori ruși și despre luptele din Șirokino.

 
(UPDATE 12.00) Separatiștii din Mariupol au primit din Federația Rusă întăriri sub formă de luptători, tancuri și mortiere. Anunțul a fost făcut de către Dmitri Timciuk, şeful Centrului ucrainean de cercetări militar-politice şi reprezentant al grupului "Info Resist"
(UPDATE 11.45) Separatiștii pro-ruși din regiunea Lugansk au ocupat localitatea Cernuhino, transmite liga.net. Luptele pentru această localitate s-au dat în ultimele 3 zile. Cernuhino este o localitate cu o suprafață de 753 de ha, iar până la izbucnirea conflictului din Donbas locuiau peste 6 000 de persoane. Odată cu apropierea confruntărilor primarul localității a fugit lăsând oamenii în voia sorții.

(UPDATE 11.20) Soldații ucraineni continuă deja a doua zi să se retragă din Debalițeve. Ordinul de retragere a fost dat miercuri, însă militarii încă se mai află pe teritoriile periculoase.

(Știre inițială) Liderul ucrainean Petro Poroşenko a discutat cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o încercare de a salva acordul de pace stabilit la Minsk.

Potrivit unui comunicat emis de preşedintele Petro Poroşenko, distrugerea oraşului Debalţeve şi continuarea tirurilor de artilerie arată că proruşii nu au nicio intenţie să menţină pacea. Poroşenko a precizat că Ucraina a cerut formarea unui contingent internaţional de menţinere a păcii. Solicitarea a fost adresată Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi Consiliulului European.

NATO, prin vocea Ministrului de Externe britanic, susţine că va continua să monitorize cu atenţie situaţia din Ucraina, mai ales implicarea Rusiei.

Philip Hammond, Ministrul de Externe al Marii Britanii: Suntem pregătiţi, vom rămâne fermi în faţa oricări provocări.

În estul Ucrainei, soldaţii care au reuşit să scape din oraşul Debalţeve vorbesc despre scene de groază. Cel puţin 13 militari ucraineni au fost ucişi în timpul retragerii din regiune, în vreme ce peste 150 au fost răniţi, iar peste 90 au fost capturaţi de rebelii proruşi. Alţi 82 sunt în continuare daţi dispăruţi.

Belka, soldat ucrainean: Când plecam din regiune am ajuns direct în faţa unui punct de control separatist. Iniţial nu au crezut că vom încerca să scăpăm, motiv pentru care au socotit că le suntem aliaţi, separatişti sau ruşi. Ne-au şi făcut cu mâna! Am înţeles că ne sunt duşmani doar când au început să tragă.

De la declanşarea conflictului, în urmă cu aproape un an, peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în estul Ucrainei.

sursa: digi24.ro/pravda.com.ua, unian.net, inforesist.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *