(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Guvernul ucrainean a decretat stare de urgenţă în estul țării

(UPDATE 16.55) Guvernul ucrainean a decretat stare de urgenţă în estul Ucrainei, luni. Măsura a fost luată ca urmare a intensificării ofensivei rebelilor, transmite portalul ucrainean unian.net.
Şefa diplomaţiei din Uniunea Europană, Federica Mogherini, a convocat joi o reuniune a miniştrilor de externe. Reuniunea a fost convocată de urgenţă, ca urmare a intensificării conflictului din Ucraina.
Astfel, aproape 500 de mineri se află izolaţi în subteran, într-o mină de cărbune din regiunea Doneţk, din pricina bombardamentelor, care au întrerupt sistemul electric al minei.
(UPDATE 13.30) Situația rămâne critică în Lugansk și Lugansk. Grupările criminale din așa zisele republici populare Lugansk și Donețk în colaborare cu Forțele Armate ale Rusiei efectuează mișcări militare active, încercând să extindă zona de conflict și regiunile controlate de aceștia.
În toate direcțiile în regiunea ATO, separatiștii au atacat militarii ucraineni din artilerie, mortiere, lansatoare de grenade, tancuri și GRAD-uri.
Lupte crâncene au loc în satul Sanjarovka Artemovskovo, raionul Donețk. Separatiștii au atacat puctele de control ale Forțelor Armate ale Ucrainei, de 6 ori cu ajutorul GRAD-urilor.
(UPDATE 11.59) Oficalii armatei ucrainene au anunţat luni că în ultimele 24 de ore 7 soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 24 răniţi în confruntarea cu separatiştii proruşi, relatează Reuters.
Şapte militari ucraineni au fost ucişi şi alţi 24 au fost răniţi în ultimele 24 de ore, a anunţat luni un purtător de cuvânt militar ucrainean, Vladislav Seleznev. Potrivit armatei ucrainene, rebelii au tras de 115 ori în ultimele 24 de ore asupra poziţiilorarmatei ucrainene şi a localităţilor din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, în estul ţării. Confruntările dintre forţele de la Kiev şi cele din estul ţării sunt la cel mai ridicat nivel din septembrie 2014 încoace.
Sâmbătă rebelii din estul Ucrainei au lansat o ofensivă asupra oraşului port Mariupol. În atac şi-au pierdut viaţă în jur de 30 de oameni şi alţi aproape 100 au fost răniţi. Preşedintele Petro Poroşenko a anunţat că serviciile de informaţii ucrainene au interceptat telefoane care dovedesc faptul că Rusia i-a sprijinit pe rebeli pentru ofensivă de sâmbătă asupra oraşului Mariupol, relatează New York Times. Kremlinul neagă în continuare că ar juca vreun rol în conflict.
Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a explicat că separatiştii ruşi au înconjurat în ultimele zile oraşul Debalteve, unde se dau lupte intense. Cu o populaţie de până la 30.000 de locuitori, oraşul Debalteve din regiunea Doneţk a intrat sub controlulforţelor guvernamentale de la Kiev în vara anului trecut, în zona dându-se lupte violente.
AFP a publicat o harta care arată ambiţiile separatiştilor în estul Ucrainei şi zonele pe care vor să le "ocupe" pentru a crea Novorossiya.
(UPDATE 11.30) Ucraina vrea să îi trimită pe separatiștii proruși în fața Curții Penale Internaționale
Guvernul pro-occidental de la Kiev și-a anunțat duminică intenția de a depune plângere la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga împotriva separatiștilor proruși, pe care îi consideră responsabili de moartea a numeroși civili în estul Ucrainei, transmite DPA.
Guvernul ucrainean vrea de asemenea ca autoproclamata "Republică Populară" Donețk și Lugansk să fie declarată organizație teroristă la nivel internațional.
Ca reacție la atacul de sâmbătă asupra orașului-port Mariupol, în care și-au pierdut viața cel puțin 30 de civili, iar alți peste 100 au fost răniți, Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a dispus suplimentarea armamentului armatei.
Guvernul și separatiștii s-au acuzat reciproc pentru atacul cu rachete de sâmbătă. Duminică a fost zi de doliu național în Ucraina, în memoria victimelor bombardamentelor de la Mariupol.
(UPDATE 11.10)Separatiștii ajutați de Forțele Armate ale Federației Ruse, încearcă să mențină pozițiile la punctul de contriol 31 și să acapareze punctul de control nr.29 din regiunea Lugansk. Anunțul a fost făcut de către serviciul de presă al comandamentului operativ ”Sever„ al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina de Facebook.
”Inamicul continuă să atace cu artilerie pozițiile sectorului, care sunt concentrate pe direcția Sceaste și Stanița Luganska. Aceștia încearcă să își păstreze pozițiile la punctul de control 31 și să ia sub control punctul nr. 29 cu susținerea unității Forțelor Armate ale Federației Ruse„.
(UPDATE 10.30) În raioanele Pervomaisk și Debalițevo separatiștii au atacat de două ori din GRAD-uri localitățile Popasnu și Troițkoe, dar și Debalițevo, Novogorodskoe și Lugansk.
(Știre inițială) Separatiștii pro-ruși continuă activitățile active în Donbas. După mai multe intenții de atac, nereușite, are loc regruparea soldaților ruși și a grupărilor înarmate ilegal. Mișcări militare separatiste au fost înregistrate în toate unitățile ATO.
În perioada 23-24 luptătorii pro-ruși au încercat să alunge trupele ucrainene din raionul Peski. Grupat în mai multe unități de infanterie, circa 350-400 luptători, până la 25 de vehicule blindate, plus rachete și artilerie, inamicul a atacat în mod constant pozițiile trupelor ucrainene în mai multe puncte de control. După ce au suferit pierderi grele, trupele ruse au fost forțate să se retragă.
Cu scopul de a perturba operațiunile ofensive ale inamicului în apropiere de Stanița Luganska, gruparea Forțelor Armate ale Ucrainei a lansat un atac preventiv în direcția regiunii unde sunt grupate regimentele tactice ale luptătorilor ruși, dar și către pozițiile separatiștilor din raionul Nikolaevka.
În raionul Debalițevo militarii ucraineni contraatacă cu artilerie, iar pe parcursul ultimelor 3 zile au fost atacate pozițiile forțelor ATO și întregul oraș.
În partea de nord a regiunii Avdeevca situația este din ce în ce mai gravă. Forțele pro-ruse sunt concentrate în raionul Iasinovatoi-Panteleimonovki, ce dețin 15 tancuri și 25 de mașini blindate. În acest raion inamicul a primit 25 de obuziere D-30 și arme anti-tanc MT-12.
(Știrea se actualizează)
sursa: timpul.md/pravda.com.ua/unian.net