Externe

Război informațional – Agenții de influență ruși și chinezi în Franța

“Războiul informațional”, “manevre rău intenționate” – un raport al unei comisii parlamentare care investighează interferențele străine a fost publicat în Franța, desemnând Rusia și China drept principalii “manipulatori”.

Raportul arată cum politicieni francezi și foști înalți funcționari au fost folosiți ca “stații de transmisie” pentru a răspândi dezinformarea rusă.

Printre acestea se numără interferența în alegerile parlamentare și prezidențiale de anul trecut, precum și promovarea unor teze care avantajează Rusia, inclusiv a celor antiucrainene.

Macron este o “țintă principală”

Părți ale unui raport publicat joi de Constance Le Grip, deputat al partidului prezidențial Renaissance, au fost deja scurse în presă cu o săptămână în urmă.

Acesta se referea la legăturile cu Kremlinul ale partidului Rassemblement Nationale, condus de Marine Le Pen.

Autorul raportului acuza extrema dreaptă că este o “stație de transmisie eficientă” a discursului Kremlinului în Franța. În replică, Marine Le Pen a criticat raportul “necinstit”, calificându-l drept “politizat”.

Pe lângă “unificarea națională”, deputatul Le Grip critică metodele de ingerință în afacerile interne franceze ca fiind “atacuri cibernetice”, “manipularea informațiilor”, “atacuri asupra patrimoniului științific”, “recrutarea de foști oficiali” etc.

Raportul califică acțiunile Rusiei drept “principala amenințare” la adresa Franței.

Cu toate acestea, raportul indică, de asemenea, politica oficială a Chinei, care “recurge din ce în ce mai mult la manevre agresive și răuvoitoare” similare metodelor Rusiei.

În special, deputatul susține (pe baza investigațiilor efectuate de ziarul Le Monde) că “responsabilitatea Rusiei nu lasă nicio îndoială” în scurgerea a “nouă gigabytes de date legate de campania electorală a lui Emmanuel Macron din 2017”.

Denumit “Macron Leaks”, scandalul scurgerilor de documente a implicat publicarea unor documente interne ale sediului său de campanie la 5 mai 2017, cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze, precum și o campanie de defăimare a candidatului pe rețelele de socializare prin răspândirea de falsuri.

În 2021, autoritățile franceze au creat sistemul Viginum, un serviciu public special însărcinat cu monitorizarea și protecția împotriva interferențelor digitale străine.

De atunci, acest serviciu a detectat “doar șaizeci” de potențiale manipulări ale informațiilor online în timpul alegerilor prezidențiale din 2022.

Cea mai mare dintre acestea, pe care raportul o numește campania Beth, a avut ca scop discreditarea lui Macron și a fost legată de “galaxia” lui Prigojin.

“Capturarea” elitelor franceze

În raportul său, deputata departamentului Hauts-de-Seine este îngrijorată și de “capturarea” unor membri ai elitelor conducătoare, pe care autoarea îi acuză de “naivitate” și chiar de “ajutorarea deliberată” a Rusiei.

Raportul subliniază “înclinația” unor înalți funcționari francezi pensionați “de a dezvolta în mass-media un discurs apropiat de pozițiile rusești”.

Rospropaganda ar fi deosebit de populară în rândul ofițerilor din armata franceză.

Constance Le Grip pledează pentru “inadmisibilitatea” foștilor funcționari publici care lucrează pentru companii care servesc interesele unor guverne străine, precum și pentru o “obligație de confidențialitate”.

Același tip de recomandare există și pentru foștii politicieni: deputata solicită o “revizuire” a normelor Înaltei Autorități pentru Transparență în Viața Publică (HATVP) în ceea ce privește reconversia profesională, care poate “exclude anumite zone geografice”.

Deputatul acordă o atenție deosebită cazului fostului premier François Fillon, care a fost ales în consiliul de administrație a două multinaționale rusești pe care le-a părăsit după izbucnirea războiului din Ucraina.

Raportul îl citează, de asemenea, pe Maurice Leroy, un fost deputat și ministru care încă mai deține o funcție la Mosinzhproekt (MIP), o companie de construcții și dezvoltare care gestionează proiecte în regiunea metropolitană Moscova.

Amenințări din partea Chinei și a Turciei

În ceea ce privește China, “cea mai mare amenințare” cu care se confruntă “cercetarea și afacerile” franceze. Potrivit autorului raportului, “pătrunderea chineză în lumea academică și în laboratoarele de cercetare a devenit o problemă absolută pentru autoritățile franceze”.

În timpul audierii unei comisii parlamentare, șeful serviciilor de informații franceze (DGSE), Bernard Aimee, a evocat, de asemenea, “o operațiune masivă de spionaj desfășurată din 2014 (și probabil mai devreme) de către serviciile de informații chineze prin intermediul rețelelor sociale”.

În special, aproximativ 17.000 de francezi au încercat să fie recrutați de serviciile de informații chineze prin intermediul LinkedIn.

Raportul analizează, de asemenea, și alte țări, cum ar fi Turcia. “Există dovezi privind cel puțin o tentativă serioasă de destabilizare: campania anti-franceză care s-a răspândit (online) din Turcia în momentul asasinării lui Samuel Pati în octombrie 2020”, se arată în document.

În urmă cu o săptămână, scurgerea acestui raport a declanșat o confruntare între partidul prezidențial și Uniunea Națională.

Uniunea Națională a fost cea care a propus crearea unei comisii parlamentare pentru a încerca să anuleze o altă acuzație de apropiere de Rusia.

După apariția raportului, aceasta și-a exprimat indignarea față de “lovitura sub centură” și “sabotajul” comisiei parlamentare. Iar Jean-Philippe Tanguy, președintele acelei comisii din partea partidului de extremă-dreapta, a declarat că raportul nu a abordat “ingerința Statelor Unite”, în special în chestiuni economice.

Sursa Rfi

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *