Actualitate

Reacția armatei ucrainene după ce rușii spun că au văzut deja tancuri Leopard în Ucraina

Armata ucraineană a transmis marți un mesaj ironic după ce mai mulți bloggeri militari din Rusia au afirmat că tancuri Leopard de fabricație germană au fost văzute deja în Ucraina, în pofida faptului că încă nu s-a luat o decizie oficială în privința trimiterii lor Kievului.

„Tentație irezistibilă. Bloggerii militari ruși raportează cu privire la tancuri germane imaginare în Nikolaev. Chiar în acest moment Ministerul Apărării din Rusia se gândește dacă să le ‘distrugă’ în raportul de astăzi sau, pentru plauzibilitate mai mare, să aștepte până mâine”, a notat marți dimineața Ministerul Apărării de la Kiev pe pagina sa de Twitter.

Comentariile făcute marți de comandamentul militar de la Kiev vin după ce în urmă cu o zi bloggerii militari, foarte influenți în Rusia, au început să comenteze asupra faptului că în Ucraina au fost zărite tancuri Leopard.

De exemplu, influentul canal WarGonzo nota că „cel puțin două unități ale echipamentului german au fost văzute” în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei.

„Departamentul de analiză al proiectului @WarGonzo sugerează că activitatea crescută în mass-media europeană privind subiectul furnizării unor tancuri germane [Ucrainei] este cauzată de o tentativă de tragere de timp până la modificarea legii germane privind controlul de armament, care nu permite țărilor terțe să transfere sau vândă arme fără permisiunea Germaniei”, afirma acest canal cu peste 1.300.000 de urmăritori pe Telegram.

„Însă în realitate echipamentele au fost deja livrate Ucrainei iar problema ține acum doar de birocrație”, adăuga acesta.

NATO promite o decizie în curând privind trimiterea de tancuri Ucrainei

Deși la nivelul Alianței Nord-Atlantice deocamdată nu s-a luat nicio decizie oficială în privința furnizării unor tancuri Kievului, secretarul general Jens Stoltenberg și-a exprimat marți încrederea că aceasta este doar o chestiune de timp.

Stoltenberg s-a exprimat la Berlin alături de noul ministru german al apărării Boris Pistorius, care a spus anterior că guvernul său va acţiona rapid în legătură cu tancurile dacă s-ar găsi un consens.

„În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm sisteme (de armament n.r.) mai greu şi mai avansate pentru Ucraina şi trebuie să o facem mai repede”, le-a declarat Stoltenberg reporterilor.

„Prin urmare, salut discuţia noastră de astăzi. Am discutat despre problema tancurilor de luptă. Consultările între aliaţi vor continua şi sunt încrezător că vom avea o soluţie în curând”, a adăugat șeful NATO.

Polonia, care a acuzat Germania că „îşi târâie picioarele” în legătură cu tancurile, a declarat marţi că a cerut oficial permisiunea Berlinului de a reexporta tancurile Leopard în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *