Actualitate

Reacția dură a CCM față de atacurile lui Dodon: „Declarațiile lor generează o isterie publică și prezintă pericol pentru democrație și statul de drept”

Membrii Curții Constituționale se arată indignați de declarațiile făcute de înalți demnitari de stat care „creează o atmosferă publică negativă” și discreditează judecătorii constituționali.

Într-o declarație lansată de Înalta Curte se face aluzie la comunicatul emis anterior de socialiști, care au spus că opoziția a preluat controlul asupra CCM, iar în spatele acestor acțiuni ar sta „grupări criminale” și la atenționările făcute de șeful statului care a spus că nu vor fi plătite pensiile și salariile bugetarilor de la 1 mai, dacă CCM va bloca acordu lde împrumut din Rusia.

„Autorii declarațiilor afirmă că judecătorii Curții Constituționale ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea statului în plină criză pandemică. Se susține că, în funcție de adoptarea unor hotărâri, Curtea va deveni „capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat” și va trebui să-și asume consecințele etc.

Asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept. Ele afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”, se spune în declarația CCM.

Magistrații dau asigurări că își îndeplinesc cu demnitate atribuțiile constituționale, așa cum au jurat când au ocupat fotoliile de la CCM și susțin că toate hotărârile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției.

„Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii. În această perioadă complicată pentru toți, Curtea Constituțională îndeamnă deputații, președintele, membrii Guvernului, partidele politice, societatea civilă și instituțiile de informare în masă să identifice cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care Republica Moldova se confruntă. În numele Constituției chemăm la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință”, se mai spune în declarația CCM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *