ActualitateExterne

Reacția lui Erdogan, după amânarea Supercupei Turciei din Arabia Saudită

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a minimalizat consecinţele amânării, la cererea organizatorilor saudiţi, a Supercupei Turciei, care trebuia să se dispute vineri, la Riad, informează AFP, citat de news.ro.

Meciul ar fi trebuit să opună două cluburi din Istanbul, Galatasaray şi Fenerbahçe, dar a fost amânat în ultimul moment după ce organizatorii saudiţi au refuzat să permită jucătorilor să poarte tricouri cu “sloganuri politice”, potrivit presei saudite şi turce.

Jucătorii celor două echipe au vrut să poarte la încălzire tricouri cu imaginea lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, pentru a sărbători centenarul Republicii Turce, a relatat presa turcă.

La refuzul organizatorilor saudiţi, cele două echipe şi Federaţia Turcă de Fotbal au decis să amâne meciul.

De atunci, Federaţia turcă de fotbal a fost criticată pentru că a permis ca meciul să se joace în Arabia Saudită şi nu în Turcia.

La rândul său, partidul de opoziţie turc CHP, fondat de Atatürk, a acuzat guvernul că nu a apărat onoarea Turciei. “Nu ar trebui să se atribuie nicio vină cluburilor sau federaţiei”, a declarat liderul CHP, Ozgur Ozel. “Principalul vinovat este Erdogan, care a făcut din Atatürk o monedă de schimb”.

Dar, la o ceremonie desfăşurată sâmbătă la Istanbul, Erdogan a replicat spunând că “toată lumea ştie cine apără onoarea Turciei şi a poporului turc”. “A face din sport o problemă politică este greşit, inutil şi nu serveşte niciunui interes”, a precizat preşedintele turc.

Relaţiile dintre Riad şi Ankara erau încordate după asasinarea în 2018, la consulatul saudit din Istanbul, a jurnalistului Jamal Khashoggi, care era foarte critic la adresa regimului saudit. Ulterior, relaţiile s-au îmbunătăţit, iar Erdogan a efectuat o vizită oficială în Arabia Saudită în 2022.

La rândul său, Arabia Saudită încearcă să se impună ca o superputere sportivă mondială, datorită investiţiilor în fotbal, dar şi în sporturile cu motor, golf, echitaţie sau box. Saudiţii au organizat Cupa Mondială a Cluburilor FIFA, câştigată de Manchester City, şi vor găzdui Supercupa Spaniei luna viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Ce supercupa e asta a Turciei, dar in Arabia Saudita ? Si suporterii turci se duc si ei in Arabia Saudita ? Ce nebunie o fi in capul lui Erdogan… o fi crezand ca suporterii trec intai pe la Mecca si apoi si un pic pe stadion, la fotbal, dupa care toti striga impotriva Israelului. Cam asa ar vrea Erdogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *