CSI / RusiaRăzboiUcrainaUE / Nato

Reacția NATO la armistițiul Moscovei de 36 de ore în Ucraina: Rusia este cea care a declanșat războiul și Putin îl poate opri astăzi

Rusia este cea care a declanşat războiul în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin ”îl poate opri astăzi”, retrăgându-şi trupele din ţara vecină, a reacţionat vineri, 6 ianuarie, NATO la anunţul făcut în cu o zi în urmă de şeful statului rus privind instituirea unilaterală a unui armistiţiu de 36 de ore în conflictul din Ucraina cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi, potrivit EFE și Agerpres.

În cadrul unui comunicat, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, s-a referit la răspunsul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelensiki, care a acuzat Rusia că vrea să ”folosească Crăciunul ca acoperire” pentru a opri înaintarea forțelor armate ucrainene în Donbas şi pentru a aduce echipamente şi muniţii mai aproape de poziţiile sale.

”Preşedintele Zelenski a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina. În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile” din Ucraina, a declarat Lungescu.

De asemenea, aceste atacuri, a adăugat ea, au avut loc de Crăciun (după calendarul gregorian) şi de Anul Nou, în timp ce, potrivit Moscovei, decizia lui Putin este un răspuns la apelul patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, privind instituirea unui armistiţiu de Crăciun, pe care credincioşii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe 7 ianuarie.

”NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a-şi proteja dreptul la autoapărare, consacrat în Carta Naţiunilor Unite”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *