Actualitate

Reacția SA „Cariera Micăuți” la solicitarea deputaților de a fi stopată exploatarea ilegală a carierei: „Este un abuz”

Potrivit lui Andrei Iosip, la insistența și indicația lui Slusari și a deputatului Lilian Carp, inspectorii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului au aplicat ca măsură restrictivă sigilarea excavatoarelor aflate pe teritoriul carierei, ca și bunuri ale persoanei supusă controlului, însă fără a identifica proprietarul de drept al acestora.

„Comisia de anchetă a modului de exploatare a carierei este, în viziunea noastră, o platforma organizată de unii deputați pentru a influența activitatea autorităților statului, instanțelor de judecată, în vederea sistării activității Carierei Micăuți, iar în caz de necesitate să meargă nemijlocit la Carieră și să stopeze activitatea, așa după cum am fost martorii evenimentelor de ieri, care cu atâta fast au fost transmise live”, a menționat avocatul, citat de IPN

Potrivit lui, excavatoarele de pe teritoriul carierei nu sunt proprietatea acesteia și, respectiv, nu puteau fi sigilate. „Astfel, acțiunile inspectorilor sunt abuzive, or aceștia nici nu sunt abilitați cu asemenea competențe. În mod evident, cunoaștem că aceste acțiuni au fost întreprinse la indicația domnului Slusari, care și la ședința Comisiei de anchetă din 6 aprilie a amenințat inspectorii de mediu și i-a determinat ca prin orice măsuri să sisteze activitatea carierei”, susține avocatul. De asemenea, acesta afirmă că prezența inspectorilor din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului la SA Cariera Micăuți este în afara legalității. Or, controlul a fost efectuat în lipsa delegației de control valabilă, în acest sens fiind indicată delegația de control din 15 august 2020, a cărei valabilitate stabilită prin lege este de cinci zile.

„De asemenea, aș vrea sa menționez că domnul Slusari, în intervenția live de pe Facebook din 12 aprilie, a menționat că la Cariera se fac multe milioane. Respectiv, este evident că un alt scop al atacului orchestrat asupra Carierei este obținerea de beneficii. Or trebuie să fiți de acord cu mine că nu este de competența unui deputat de a număra profitul unui agent economic”, a declarat Andrei Iosip.

Potrivit lui, în intervenția sa live, Alexandru Slusari ar fi spus că proprietarii Carierei Micăuți se vor schimba în scurt timp. „În mod evident, este de înțeles că domnul Slusari a exprimat scopurile reale ale Comisiei de anchetă și că politicul acționează în interesele unor persoane care urmăresc preluarea ilegală a Carierei Micăuți. Altminteri, nu este clar de unde domnul Slusari cunoaște despre eventuala schimbare a proprietarilor Carierei și cum aceste lucru se poate realiza în procedura de insolvență?”, declară avocatul.

Potrivit apărătorului, Cariera Micăuți este atacată fără precedent de politicieni cu interese obscure, care mimează anchetarea modului de exploatare a substanțelor minerale utile, pe când de fapt aceștia ar urmări propriile interese.

Amintim că luni, 12 aprilie, deputatul PAS, Lilian Carp, și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari s-au deplasat la carieră și au cerut ca lucrările de extracție să fie stopate, deoarece au loc ilegal. Ajunși la fața locului, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului au spus că teritoriul carierei va fi sigilat, iar lucrările vor fi oprite. Numai că, după plecarea deputaților, muncitorii au reluat extragerea pietrei. În cele din urmă, au fost sigilate doar mașinile de lucru, nu și intrările pe teritoriu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *