Internațional

Reacție dură din partea Kievului după urarea ”cinică” a dictatorului Lukașenko de Ziua Independenței

Kievul a respins miercuri, 24 august, ceea ce a calificat drept o urare ”cinică” de Ziua Independenţei sale din partea lui Aleksandr Lukaşenko, criticând aspru Minskul pentru că i-a permis Rusiei să întreprindă atacuri asupra Ucrainei de pe teritoriul belarus, informează Reuters.

Într-un mesaj neaşteptat postat pe site-ul său cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, care a invadat în urmă cu şase luni Ucraina, a adresat miercuri un mesaj de felicitare poporului ucrainean, căruia i-a urat ”un cer paşnic, toleranţă, curaj şi forţă pentru a reveni la o viaţă bună”.

„Sunt convins că divergenţele actuale nu pot distruge baza multiseculară a relaţiilor sincere de bună vecinătate între popoarele celor două ţări”, a precizat în acest mesaj Lukaşenko.

Belarusul va continua să se pronunţe pentru ”consolidarea contactelor prieteneşti pe baza respectului reciproc la toate nivelurile” cu Kievul, a dat acesta asigurări.

Consilierul preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a criticat aspru pe Twitter acest comunicat al președintelui belarus.

„Lukaşenko chiar crede că lumea nu a observat participarea lui la crimele împotriva Ucrainei. De aceea el ne urează în mod cinic ‘cer paşnic’ în timp ce permite rachetelor ucigaşe să ne lovească”, a scris Podoliak.

Actuala urare a lui Lukaşenko este în dezacord cu mai multe declaraţii recente ale sale de sprijin pentru invazia rusă asupra Ucrainei vecine.

În iulie, el a descris Belarus drept ”singura ţară din lume care susţine Rusia în lupta ei împotriva nazismului”, făcând ecoul afirmaţiei Moscovei conform căreia ea desfăşoară o ”operaţiune militară specială” în Ucraina menită să o denazifice şi să o curăţe de ultranaţionalişti.

Kievul şi aliaţii săi spun că Rusia duce un război imperialist de agresiune nejustificat şi neprovocat împotriva Ucrainei.

Anterior, Lukaşenko mai declarase că Republica Belarus a fost ”târâtă” în război prin acţiunile Kievului şi că apărarea aeriană belarusă a doborât mai multe rachete ucrainene. Ulterior, Kievul a neagat că ar fi tras asupra unor ţinte pe teritoriul belarus.

La 24 august, poporul ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, ce a stat la baza formării actualului stat ucrainean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *