Actualitate

Recensământul ar putea fi fraudat. BNS renunță la sistemul digital de procesare a datelor

Mai mult, dacă potrivit legii în vigoare, rezultatele trebuie publicat cel târziu în august 2016, acestea vor fi făcut publice abia la sfârșitul anului curent. Această decizie a fost luată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri condus pe atunci de Valeriu Streleț. Tot atunci Biroului Național de Statistică i s-a cerut identificarea unei metode mai puțin costisitoare de prelucrare a datelor.

Astfel, scrie Ziarul de Gardă, s-a renunțat la metoda scanării, pe motiv că, în acest răstimp, calitatea chestionarelor a suportat modificări, iar datele sunt mai puțin vizibile. Acum, BNS se pregătește pentru angajarea a 200 de persoane care vor introduce manual datele.

Reprezentanții Fondului ONU pentru Populație sunt de părerea cp există riscul ca datele să fie depășite, iar R. Moldova să fie una dintre puținele țări din lume care nu au reușit să organizeze recensământul în Runda Globală 2010.

Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie, Ina Chiperi, ofițerul de presă al BNS, a declarat pentru TIMPUL că nu putem vorbi „despre vinovăția persoanelor și învechirea rezultatelor RPL, în situația în care prevederile normative în vigoare sunt respectate”, făcând referință la standardul european prevăzut în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului European privind RPL, conform căruia „datele finale trebuie să fie agregate în termen de 27 luni de la încheierea anului de referinţă”, precum și bugetul insuficient (auster) pentru procesarea datelor RPL 2014.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *