Reciclarea echipamentelor chimice nu este rentabilă economic
Svetlana Bolocan, şefă de direcţie la Ministerul Mediului, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că responsabilitatea de utilizare a produselor chimice şi expunerea sănătăţii la pericolul acestora o poartă fiecare consumator în parte. Ministerul Mediului şi-a stabilit ca scop principal interzicerea utilizării substanţelor chimice în mărfurile şi produsele care ajung pe piaţa internă de consum. Astfel, statului îi revine sarcina de elaborare a politicilor şi stabilire a mecanismelor de reducere a cantităţilor de producere a substanţelor chimice.
„Trebuie să ne preocupăm de deşeurile ca urmare a utilizării produselor chimice, respectiv să creăm facilităţi şi să dăm posibilitate consumatorului să se informeze care este pericolul substanţelor chimice, atât timp cât le utilizează sau intră in contact cu acestea. Nefiind informat, utilizatorul aruncă resturile fără a se preocupa care este impactul acestora asupra mediului”, a spus Svetlana Bolocan.
Despre produsele cu conţinut de azbest, Svetlana Bolocan a spus că s-a încercat operarea unor modificări la legea privind aerul atmosferic pentru a exclude azbestul din uz care este foarte periculos pentru sănătatea umană şi autorităţile se vor axa în mod special pe instituţiile sociale care sunt acoperite cu foi de ardezie. O dată cu interzicerea plasării pe piaţă a azbestului va avea loc o inventariere a acestor edificii sociale pentru a afla numărul exact şi care sunt soluţiile posibile pentru a reduce numărul de utilizatori şi de a introduce pe piaţă produse inofensive pentru sănătate şi pentru mediu.
IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!