Politică

Recruții ruși se plâng că Putin nu le asigură mai nimic. „Este un coșmar… În curând ne vom cumpăra propriile grenade”

Când fratele ei Vladimir, recent mobilizat, a sunat din prima linie săptămâna trecută, Olesia Șișkanova a înregistrat apelul telefonic și, odată cu acesta, o serie de plângeri.

„Nu ne-au oferit absolut niciun echipament. Armata nu are nimic, a trebuit să ne cumpărăm singuri toate echipamentele”, s-a plâns Vladimir, 23 de ani, care a fost recrutat în cadrul mobilizării decretate de Vladimir Putin la începutul acestei luni.

„Chiar a trebuit să-mi pictez arma pentru a acoperi rugina. Este un coșmar… În curând ne vor face să ne cumpărăm propriile grenade”, a adăugat el în apelul pe care Șișkanova l-a înregistrat și încărcat pe contul său de pe rețeaua de socializare rusească VK.

Povestea lui Vladimir este departe de a fi unică. În toată țara, bărbații proaspăt mobilizați cumpără totul, de la lenjerie termică până la veste antiglonț, pe măsură ce apar mai multe dovezi că armata rusă nu le ofere nici măcar echipamentul de bază când ajung pe front.

Pe aplicația Telegram au apărut zeci de discuții în care soțiile și surorile bărbaților mobilizați împărtășesc sfaturi despre de unde să cumpere cel mai bine veste antiglonț și îmbrăcăminte pentru rudele lor înainte de a pleca să lupte în războiul lui Putin din Ucraina.

„De dimineața până seara, scanez internetul pentru a găsi oferte bune pentru băieții noștri”, a spus Anastasia, un membru al grupului Ajutor pentru soldați, care are sediul în regiunea Sverdlovsk din Rusia, lângă munții Urali.

Anastasia a spus că biroul local de recrutare din Sverdlovsk „a sfătuit cu fermitate” soldaților nou mobilizați să-și aducă propriile echipamente, în ciuda declarațiilor Ministerului Apărării conform cărora toți militarii mobilizați vor fi îmbrăcați și echipați.

Prețurile la produsele pentru drumeție și echipamente militare au crescut spectaculos

„Este destul de rău că oamenii noștri sunt luați de lângă noi”, a spus Anastasia, o profesoară din Briansk, un oraș rusesc la peste 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

„A trebuit să cheltuim salariul lunar pe echipamentul soțului meu, pentru ca el măcar să aibă șansa să se întoarcă. Sincer, este complet penibil. Este o mizerie”, a spus ea.

Acest lucru a dus la lipsuri și creșteri abrupte ale prețurilor în magazinele de îmbrăcăminte și cele online care vând echipament militar.

Potrivit Kommersant, prețurile vestelor antiglonț au crescut cu 500%, iar acestea se vând acum cu până la 50.000 de ruble (710 lire sterline). Au fost observate creșteri similare ale prețurilor pentru căști și echipamente de camping de bază.

„Stocul nostru este gol. Sacii de dormit s-au vândut la două zile după ce a fost anunțată mobilizarea”, a declarat Aleksei, proprietarul unui magazin de drumeții din Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime al Rusiei.

Într-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare, un soldat rus mobilizat se plânge că i s-a dat o vestă antiglonț făcută pentru jocurile Airsoft, fără rezistență reală la gloanțe. În mod similar, Vladimir i-a spus surorii sale că au primit lunete pentru arme Airsoft.

Corupție endemică și logistică slabă

Serviciile secrete britanice susțin că „logistica slabă și corupția endemică ” au rămas o cauză a „performanței slabe” a Rusiei în Ucraina, la mai bine de jumăgtate de an de război.

„Nu sunt deloc surprins să văd mizeria în care se află armata”, a spus Gleb Irisov, un fost locotenent al forțelor aeriene care a părăsit armata rusă în 2020 și acum locuiește în SUA.

„Armata a fost întotdeauna profund coruptă, iar aceste probleme nu au fost niciodată abordate în mod corespunzător. Nu au cheltuit bani pe personal în timp ce comandanții noștri se îmbogățeau”, a adăugat el.

Liderul opoziției Aleksei Navalnîi și echipa sa de investigație au publicat o serie de dezvăluiri despre proprietățile scumpe și conturile bancare ascunse ale înalților responsabili din armată, inclusiv o investigație din 2015 asupra unui conac de 16 milioane de lire sterline care se presupune că aparține ministrului Apărării, Serghei Shoigu. Alte date indică faptul că delapidarea are loc în toate nivelurile armatei.

O investigație recentă a BBC Russian a arătat că, în ultimii opt ani, instanțele militare au emis peste 550 de sentințe pentru furt de haine din stocurile armatei. În total, în aceeași perioadă, datele instanței au relevat că au fost deschise peste 12.000 de dosare de corupție care implică furtul de echipamente militare.

Amploarea mobilizării în masă a lui Putin a exacerbat acum unele dintre problemele deja existente, a declarat Pavel Luzin, un expert militar rus independent.

„Rusia pur și simplu nu era pregătită pentru o mobilizare de această amploare. A fost condamnată să aibă probleme logistice.”

Luzin a explicat că, în ultimele două decenii, Kremlinul a căutat să-și modernizeze armata, trecând de la o armată bazată pe recrutare la una care depinde de forțe profesionale.

„Când a fost anunțată mobilizarea, nu a existat niciun mecanism care să o implementeze efectiv”, a spus Luzin.

Problemele flagrante ale echipamentelor și logisticii au devenit acum o problemă prea semnificativă pentru ca autoritățile să o ignore.

Miercuri, Valentina Matvienko, șefa Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) și membră a consiliului de securitate al lui Putin, a ordonat agențiilor anti-monopol din țară să reglementeze prețurile pieței pentru echipamentele militare.

„Prețurile la articolele esențiale pentru recruți au crescut vertiginos. Nu este clar de ce, pe ce bază”, a spus Matvienko.

La câteva ore după declarația lui Matvienko, prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin, a cerut companiilor să „crească rapid producția de echipamente și tehnologie” necesare pentru ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.

Șpagă pentru a nu ajunge în prima linie

Comandanții ruși fac „operațiuni speciale” de afaceri pe frontul din Ucraina, susține Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei, preluat de agenția Ukrinform: pentru 80 de euro pe zi, scot militarii subordonați din prima linie a frontului!

„Dacă un militar nu vrea să fie în prima linie, trebuie să plătească mită și va fi dus în spate. Acest gen de afaceri militare este cel mai des întâlnit în zonele fierbinți ale frontului, unde unitățile armatei ruse suferă pierderi și fiecare oră de a fi în petrecută în tranșee poate fi ultima”, susțin ucrainenii. Potrivit Departamentul de Comunicații Strategice al armatei ucrainene, în districtul Bahmut, regiunea Donețk, estul Ucrainei, ofițerii ruși cer 5.000 de ruble (n.r. circa 80 de euro) pe zi pentru un astfel de serviciu.

Suma nu este mică și este calculată astfel încât să nu fugă toți soldații, spun ucrainenii. Informațiile ucrainene susțin că multe unități ale armatei ruse nu și-ar fi primit soldele cuvenite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *