Moldova

Referendumul din aprilie: câte PARTIDE, atâtea obiceie

Timpul îi presează pe liderii AIE să ia o decizie în acest sens, deşi încă nu există certitudinea că referendumul va avea loc…

Potrivit preşedintelui PLDM, Vlad Filat, proiectul liberal-democraţilor de modificare a Constituţiei prevede atât simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, cât şi propuneri de preluare a unor atribuţii ale şefului statului şi trecute parţial la Guvern şi Parlament. Proiectul liberalilor prevedea ca şeful statului va fi ales cu majoritatea simplă de voturi, iar în cazul în care în două tururi de scrutin nu se va obţine această majoritate, la turul trei va fi ales candidatul care va întruni cele mai multe voturi. Deputaţii liberali au mai propus ca din art. 78 al Constituţiei să fie exclusă prevederea, potrivit căreia Parlamentul este dizolvat în cazul în care nu este ales preşedintele. De asemenea, proiectul mai stipulează că funcţia de preşedinte poate fi deţinută de persoanele care au atins vârsta de 35.

Referendum à la Godea şi Dodon: motiv de PR

Liderul Partidului Acţiunea Democratică (PAD), Mihai Godea, este împotriva referendumului din aprilie. El propune alegerea preşedintelui prin vot direct, de către popor; reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71; stabilirea expresă în Constituţie a sistemului mixt de alegeri parlamentare, prin care o parte din deputaţi să fie aleşi pe liste de partid în circumscripţia electorală naţională, iar o parte din deputaţi să fie aleşi în circumscripţii uninominale, apropiind astfel aleşii poporului de alegătorii lor. În plus, Mihai Godea a cerut vineri Curţii Constituţionale să se expună asupra semnificaţiei termenului „rezonabil” din Constituţie, privind amânarea scrutinului prezidenţial ca urmare a lipsei de candidaţi, precum şi asupra prevederilor aprobate recent de Parlament, potrivit cărora scrutinul prezidenţial poate fi declarat valabil numai dacă la acesta participă cel puţin 61 de deputaţi. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, care ar putea oferi trei voturi pentru alegerea preşedintelui, a venit cu o „propunere constructivă” – ca la data de 29 februarie să aibă loc o nouă tentativă de alegere a preşedintelui şi – „militează” în continuare pentru o candidatură „apolitică”.

Între timp, PCRM, ajutat de „puciştii” lui Roşca cer „dizolvarea neîntârziată a Parlamentului nelegitim” şi organizează acţiuni de protest împotriva „uzurpatorilor” din AIE.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *