Reforme care nu se văd
Astăzi am în vedere școala. Pe vremea lor, deja și a noastră, școala era mult mai bună. Putem începe de la o observație citită în ultima carte a lui Ernu, unde acesta face multe critici perioadei românești (interbelice), mai puțin una. Școala românească de patru clase era foarte bună. Atât de bună că oamenii în mici dispute nu se sfiau să se laude: „Să nu mă înveți tu pe mine, că am făcut școala la români!"
Iată că o altă generație dă bacalaureatul. Vom fi iarăși martorii catastrofei unui sistem de învățământ care nu mai funcționează. Din nefericire nivelul de școlarizare al unor absolvenți de facultate e mult sub nivelul celor „patru clase la români". Dacă mai aveți bunici puteți testa asta. Bunicii și părinții noștri, cei cu câteva clase, nu vorbesc de liceu sau facultate, vor ști să răspundă mai bine la multe întrebări.
Dacă intri într-un sat și întrebi cine a scris „Luceafărul” sau „Miorița”, ai mai multe răspunsuri corecte decât într-o clasă de liceu, care tocmai se pregătește pentru bacalaureat. E foarte trist. Însușirea cunoştinţelor se făcea mult mai temeinic înainte. Bunicii noștri pot și acum să recite versurile învățate pe băncile școlii. În zilele noastre, la un an de la absolvire, foștii studenți abia își mai amintesc materiile studiate, nu mai vorbim de conținutul lor.
Fiindcă nu știu cât ne dăm seama, dar generațiile s-au succedat diferit de momentele istorice. De exemplu, în primele decenii comuniste oamenii care ne învățau sau conduceau erau cei cu școala la români. Apoi au urmat cei cu studii la Moscova sau cei care au trecut printr-o universitate mult mai exigentă. Atunci nu era obligatoriu să aduni cât mai multe diplome, nu existau facultăți private mai interesate de numărul de studenți (înscriși la cu plată) decât de numărul performanțelor.
Însă nu pot să nu mă întreb cu spaimă ce va fi când generațiile de astăzi se vor afla în funcții cheie. Când româna va fi predată de cei care au „studiat" la fără frecvență doar ca să obțină o diplomă. Când actualii studenți la facultățile private de drept, vor ajunge judecătorii poporului. Mai ales că puținii elevi cu rezultate excepționale pleacă din țară. O medie foarte bună îi deschide granița și porțile unei universități prestigioase din Europa. De ce ar rămâne?
Nu știu ce va fi și când va exista o redresare. Cert e, și nimeni nu mă poate contrazice, că în zilele noastre există analfabeți cu studii superioare. Oameni care nu pot lega 10 cuvinte într-o frază coerentă. Și cred că momentul de cotitură, cel în care s-a ajuns de la dramatic la tragic, a fost înlocuirea examenelor de admitere cu admiterea în baza dosarelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!