Atitudini

Regimul face, statul trage

Cam aşa se întâmplă în Moldova. Vine la conducere un anume regim politic, aruncă lejer cu piatra în apă, iar ceilalţi se chinuie să o scoată.

Ce s-a întâmplat în aprilie 2009 nu va putea fi şters cu buretele şi nici uitat cu uşurinţă. Iar în mintea oamenilor (pe bună dreptate!) vinovaţii sunt cei de la putere, altfel spus: sistemul/regimul. Nicio mamă nu va uita cuvintele doamnei Greceanîi: „Ţineţi-vă copiii acasă…” şi continuarea.

Însă atunci când intervine legea, nu ştiu cum se întâmplă că regimul scapă de vină, iar de plătit – plăteşte statul. Pe 7 noiembrie, comuniştii defilau cu secera şi ciocanul, sărbătorind anii revoluţiei, timp în care statul anunţă că va acorda în continuare despăgubiri victimelor din aprilie 2009.

Această situaţie e modelul dihotomiei din politica moldovenească, pe de o parte, pe de alta, ne demonstrează cât de gros poate fi obrazul atacatorului. Fiindcă, până la urmă, banii statului – aşa cum întotdeauna am spus – sunt banii poporului, iar tinerii bătuţi acum trei ani, tot din popor fac parte. Şi iese cam aşa – victimele vor fi despăgubite din banii victimelor.

Dar grotescul situaţiei nu se încheie aici, nu avem de-a face doar cu ursul păcălit de vulpe şi vulpile colindând străzile cu drapele. Ci mai apare şi coada ursului, aşa ca în poveste. Fiindcă cele 102 victime care urmează să fie despăgubite sunt doar până la un punct victime. Despăgubiţi vor fi de toate părţile. Şi cei din pază cărora li s-a ordonat: „Loveşte!”, dar care au întâmpinat riposte şi rezistenţă, tot în rândul viitorilor despăgubiţi se numără.

Şi, bineînţeles, nici asta nu e tot. Hai să acceptăm faptul că un tânăr care s-a supus comenzilor date de şefii lui nu poate fi acuzat şi, poate, până la urmă, să fie pe post de victimă. Dar ce ne facem cu sumele alocate? Poate aţi aflat deja, fiecare victimă va primi între 3 şi 5 mii de lei. Bani, nu glumă. Cei care cu adevărat au avut de suferit au dat de zece ori mai mult la doctori. Ca să nu mai vorbim de mărturiile fetelor violate. Aşa-zisele „masajiste” din Chişinău mai mulţi bani primesc.

Nu ştiu voi, dar eu una nu aş vrea să iau bătaie pentru 5000 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *