Reguli de aur pentru orice gospodină
Spălatul rufelor
Încercăm să ne învăţăm cum să umplem mai repede maşina de spălat şi călcăm ulterior rufele mai puţin.
1. Sortaţi hainele. Procuraţi un coş pentru rufe care să aibă două sau trei compartimente, pentru a delimita dinainte hainele închise la culoare de cele albe sau colorate. E foarte trist să încărcaţi maşina cu haine albe, de ex., şi ulterior să observaţi că nu aveţi suficiente lucruri pentru o tură de spălare. În cazul în care aveţi un coş cu două compartimente, atunci va fi mult mai simplu să faceţi ordine în rufe aranjând hainele albe în dreapta, iar pe cele negre – în stânga.
2. Pregătiţi hainele dinainte. Nu e simplu deloc, însă merită efortul. Rugaţi membrii familiei să întoarcă hainele pe dos, dacă acestea se decolorează sau să le lase aşa cum sunt, dacă acestea au pete pe ele. Aceste acţiuni vă vor economisi simţitor timpul.
3. Regim econom. Maşinile moderne de spălat au regim de spălare rapidă. Ţineţi cont de aceasta.
4. Nu îndepărtaţi petele. Mai bine adăugaţi la spălare soluţie universală pentru îndepărtarea petelor, decât să vă chinuiţi cu fiecare manşetă, guleraş sau pete nesemnificative.
5. Optaţi pentru regimul automat de uscare a rufelor. Senzorii vor „aprecia” nivelul de umiditate şi vor opri procesul la momentul potrivit. Dacă maşina dvs. nu are un astfel de regim, atunci porniţi uscarea pentru o jumătate de oră.
6. Nu uscaţi hainele de două ori! Dacă veţi usca, de exemplu, prosoapele cu piese din tricotaj, atunci primele nu vor reuşi să se usuce, iar cele din urmă – se vor usca în exces. Sortaţi hainele înainte de a porni regimul de uscare.
7. Călcaţi doar ceea ce se vede. Dacă sunteţi în pană de timp, nu fiţi exagerat de sârguincioasă. Veţi purta bluză sub sacou? Atunci călcaţi doar partea din faţă a bluzei.
8. Pentru ca hainele să nu se şifoneze prea tare, scoateţi-le din maşină şi aşezaţi-le pe o suprafaţă plană. Aşteptaţi până când se usucă şi doar după aceea împăturiţi-le.
Cumpăraţi cât mai puţine cămăşi! Pentru majoritatea femeilor, călcatul cămăşilor din bumbac sau in reprezintă un adevărat calvar. E suficient să aveţi în garderobă două-trei cămăşi. Doar dacă procesul de călcat vă relaxează şi vă calmează, optaţi pentru materiale mai greu de călcat. Articolele delicate ar trebui călcate prin pânză, setând temperatura potrivită la fierul de călcat.
Scăpăm de praf, murdărie şi dezordine
9. Evitaţi lucrul dublu. Mai întâi curăţaţi cele mai murdare locuri. De ex., la bucătărie începeţi cu curăţarea aragazului şi cuptorului, apoi continuaţi cu dulăpioarele, iar la sfârşit ştergeţi podeaua. Dacă veţi merge după un alt algoritm, atunci e posibil ca să spălaţi podeaua de două ori. De să faceţi un efort în plus?..
10. Învăţaţi membrii familiei să îşi scoată încălţămintea când intră în casă! 85% din murdărie ajunge în locuinţă în momentul în care intraţi şi faceţi primii patru paşi – fapt deja demonstrat!
11. Ascundeţi încălţămintea în plus. Păstraţi lângă uşă doar câteva perechi, pe care le purtaţi cel mai des. Dacă oaspeţii dvs. preferă să nu îşi scoată încălţămintea, plasaţi lângă uşă un covoraş calitativ.
12. Curăţind mobila cu produse de lustruit, aplicaţi soluţia pe cârpă, şi nu direct pe suprafaţa mobilei. Astfel, veţi economisi şi timp, şi soluţie.
13. Mai întâi ştergeţi praful, apoi daţi cu aspiratorul. În acest caz, nu va trebui să ştergeţi podeaua de două ori.
14. Dacă aveţi suprafeţe care trebuie prelucrate cu dezinfectant sau necesită o curăţare mai profundă, atunci e bine să începeţi anume cu ele. Aplicaţi soluţiile dezinfectante dinainte, pentru ca acestea să aibă timp să „lucreze”.
Cum scăpaţi de hârtia inutilă
15. Un pachet de hârtie sau o geantă cu torţi este locul ideal în care puteţi păstra corespondenţa, ziarele mai vechi, revistele sau alte hârtii. În momentul în care punga se va umple, lăsaţi-o lângă lada de gunoi.
16. Cartea de telefoane. În loc să notaţi telefoanele noi pe diferite hârtiuţe, mai bine rugaţi prietenii să vă expedieze numărul prin SMS. Alegând în telefon funcţia „Trimite în contacte” sau „Sent to contacts”, numărul va fi salvat direct în lista de contacte din telefon.
17. Pentru hârtiile foarte importante, alocaţi un spaţiu special chiar la intrare, sau amplasaţi o cutie. Pentru facturi, lipiţi o tablă magnetică pe un perete la vedere.
18. Nu aglomeraţi uşa frigiderului. Pentru a păstra desenele copiilor, fotografiaţi-le şi plasaţi-le într-un album de amintiri sau păstraţi-le pe un site destinat pentru stocarea imaginilor.
Şi totuşi….
• Dacă vă plictisiţi făcând curăţenie de una singură, chemaţi pe cineva să vă ţină companie, sau comunicaţi la telefon. Nu doriţi să vorbiţi cu nimeni? Atunci ascultaţi muzică, o carte audio sau includeţi televizorul.
• Dacă nu puteţi să aruncaţi un anumit lucru, rugaţi pe cineva din familie să facă acest lucru. Soţul, mama sau sora, cu siguranţă vor scăpa de lucrurile inutile mult mai uşor.
• E imposibil să faceţi curăţenie o dată şi pentru totdeauna. Acţiunile se repetă de fiecare dată, aşa că e chiar atât de necesar să faceţi totul perfect?…Nu vă chinuiţi frecând fiecare colţişor aşa de parcă nu mai aveţi şansa să reveniţi la el. Curăţenia trebuie să aducă şi plăcere, aşa că cunoaşteţi limita!
Elena Sărăteanu
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!