Reniță: Comuniştii au căutat diferite motive pentru acţiuni violente
Reniţă scrie pe blogul său că Tkaciuk a avut mai multe proiecte şi iniţiative de acest gen, dar toate nu au fost duse la bun sfârşit. Deşi susţineau că acţiunile lor sunt paşnice, comuniştii căutau diferite motive pentru a se ajunge la violenţe.
”Trebuia un eveniment care ar fi divizat societatea în două lagăre beligerante şi acesta a apărut în martie 2012, înainte de alegerea preşedintelui Nicolae Timofti. A apărut şi mai târziu, în timpul celei de-a doua revoluţii, din noiembrie 2013, înainte de parafarea Acordului de asociere cu UE. (…) Şi în primul caz şi în al doilea Mark (Tkaciuk) a utilizat forţele revoluţionare împotriva celeilate jumătăţi a alegătorilor, care susţinea Alianţa, care se pronunţa pentru alegeri paşnice şi pentru calea europeană”, scrie Reniţă.
Autorul aminteşte însă că PCRM nu i-a reuşit acest scenariu, aşa-numita revoluţie ”s-a desumflat” şi s-a finalizat cu doar câteva ieşiri la rampă ale comsomoliştilor. ”Mişcarea revoluţionară s-a înmuiat şi s-a înecat. Scopul iniţial al ”proiectului moldovenesc” s-a pierdut în speculaţii politice şi demagogice de partid. Lovitura nu a avut loc nici la 16 martie 2012, nici la 23 noiembrie 2013. De ce? Voi încerca să explic aceasta în următorul material”, conchide Reniţă.
În cadrul aceleiaşi postări, Reniţă vorbeşte şi despre aşa-numita iniţiativă a lui Tkaciuk ”Proiectul moldovenesc”, lansat cu mare tam-tam, dar care până la urmă s-a dovedit o ”bulă de săpun” şi o acţiune de PR a ideologului comunist. În acest sens, el dă propriul exemplu, când a fost rugat să scrie un material pe această temă, pe care Reniţă l-a scris fără mare entuziasm, dar care a fost apreciat de Tkaciuk. ”Concluzia este una – proiectul era doar o ficţiune, acţiuni de PR”.
Totodată, Reniţă aduce dovezi şi asupra faptului că Tkaciuk lucrează la comanda Moscovei şi împoriva interesului naţional al Republicii Moldova. În acest sens, el arată că revoluţia comunistă a fost anunţat cu nici două luni înainte de vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin şi a patriarhului rus Kiril, care s-au referit la necesitatea unor relaţii mai speciale moldo-ruse.
Sursa: politik.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!