Actualitate

Reparaţii pe care le puteţi face şi singuri la maşina de spălat

Nu uitaţi, înainte de orice reparaţie, să scoateţi maşina din priză şi să opriţi alimentarea cu apă!

Dacă apa din maşină dă pe afară şi se face o mică baltă în faţa maşinii, în timp ce aceasta spală, pot fi mai multe cauze, dar cu siguranţă că, dacă maşina porneşte, nu este o defecţiune legată de sistemul de închidere a uşii. Dacă mecanismul nu s-ar închide bine, maşina nu ar porni deloc.

Există mai multe cauze potenţiale:

• Garnitura hubloului – verificaţi dacă garnitura nu este desprinsă de uşa din cauza unui obiect care s-a prins în aceasta. De asemenea, verificaţi să nu existe crăpături. Adunarea apei în garnitură este un semn că garnitura are fisuri. Curățați detergentul sau apa rămase în garnitură. Dacă garnitura e uzată, lucru valabil după o utilizare intensă, va trebui înlocuită prin service, pentru că doar acolo găsiţi garnituri potrivite modelului.

• Cuva se umple prea mult cu apă, lucru care de asemenea lasă în garnitură apă cu detergent, după spălare: de vină poate fi înfundarea sistemului de scurgere, pentru că apa e dură sau pentru că aţi folosit detergenţi neadecvați. Verificaţi dacă în maşină rămâne apă şi după spălare (nu se scurge toată din cuvă), iar dacă aşa este, puneţi maşina să spele o tură fără haine, folosind în loc de detergent o doză de „Calgon” sau alt detartrant. Căutaţi filtrele de scurgere şi curăţaţi-le cu detartrant, dar nu uitaţi să aveţi grijă să puneţi exact la loc toate piesele. De asemenea, este posibil să fie uzată garnitura de la o supapă. În ultimele două cazuri, nu uitaţi că e recomandată o revizie tehnică a maşinii odată la şase luni.

• Dacă scurgerile de apă sunt în spate: furtunul de alimentare cu apă sau cel de scurgere s-a spart, s-a crăpat sau, mai simplu, nu este bine înşurubat. Verificaţi motivul şi dacă e cazul înlocuiţi furtunul cu unul nou.

Dacă maşina se clatină prea tare în timpul stoarcerii, înseamnă că este dezechilibrată. Picioarele ei se pot ajusta simplu, aveţi nevoie doar de o nivelă cu bulă de aer pentru a verifica planeitatea suprafeței maşinii de spălat, iar apoi ridicaţi sau coborâți piciorul sau picioarele responsabile de instabilitate. Cel mai adesea e posibil ca picioarele să fie egale, dar din cauza unei podele uşor înclinate, maşina să nu stea bine. Dacă picioarele nu se pot deşuruba şi înşuruba cu mâna liberă, folosiţi o cheie franceză. În timp, acest dezechilibru poate duce şi la dezechilibrarea tamburului.

Bătăile ritmice ale tamburului, prea zgomotoase, sunt, aşa cum ziceam, un semn că maşina este dezechilibrată, aşa că ajustaţi picioarele şi în acest caz. De asemenea, zgomotul poate fi şi semnalul că aţi uitat să scoateţi, la montare, placa şi şuruburile cu care îl fixați pentru a nu se mişca la transport. Verificaţi şi scoateţi-o acum, urmărind în manualul de utilizare care sunt paşii.

Pentru a folosi cât mai în siguranţă maşina de spălat, evitând defecţiunile, nu uitaţi de următoarele precauţii:
• Nu lăsaţi nimic în buzunarele hainelor pe care le spălaţi, mai ales bani, obiecte ascuţite etc.
• Folosiţi doar detergent automat, cel pentru spălări manuale poate înfunda presostatul. Chiar şi aşa, folosiţi un detartrant gen Calgon la fiecare spălare, pentru a evita depunerile care înfundă filtrele.
• La montare, nu uitaţi să scoateţi şuruburile care au stabilizat cuva maşinii la transport.

Timpul.md 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *