Actualitate

REPORTAJ: Grădina Zoologică din Chișinău se pregătește de iarnă

Instituţia Ştiinţifică de Instruire şi Culturalizare „Grădina Zoologică” a fost fondată la 9 mai 1978 de către autorităţile locale ale oraşului Chişinău. La început, Grădina Zoologică număra doar 60 de specii de animale. În prezent, colecţia instituţiei numără 725 de specii. Printre acestea sunt animale rare incluse în Cartea Roşie Internaţională precum: muflonul european, tigrul bengalez, tharul de Himalaia, leopardul zăpezilor, leul, ţapul cu coarne elicoidale, codalbul, pelicanul creţ sau jaguarul negru; şi în Cartea Roşie a Republicii Moldova: acvila de stepă, lebăda cântătoare, lebăda cucuiată sau egreta mare.

Anul acesta la Grădina Zoologică s-au construit noi voliere şi case de iarnă pentru animalele răpitoare, care au fost realizate conform standardelor europene.

Iarna, animalele au nevoie de un regim alimentar special

Grădina Zoologică este unul dintre punctele de atracție ale Chișinăului. Aceasta nu duce lipsă de vizitatori nici iarna. Așa că lucrătorii, ca furnicile, hrănesc animalele și fac ordine pe teritoriu. Iar administrația face ultimele calcule înaintea sosirii sezonului rece.

Sergiu Pânzaru, vicedirector la Grădina Zoologică din Chișinău a menționat că pentru sezonul rece instituția este pregătită în totalitate. „Încă din primăvară am început să culegem căpșune, cireșe, zmeură și vișine. Le-am pus la păstrare în frigidere și în timpul iernii le vom include în alimentația animalelor. Dacă în perioada caldă a anului acestea mai mănâncă iarbă verde, atunci iarna trebuie să le hrănim după un regim alimentar special, care să fie mai bogat în proteine. La fel, pe timpul verii am făcut mături din frunze de nuc și de mesteacăn, care iarna servesc ca hrană pentru copitate. Acum specialiștii verifică minuțios fiecare fir electric pentru că în perioada rece se consumă de două, trei ori mai multă electricitate decât acum și este important ca totul să fie în regulă”, povestește Sergiu Pânzaru.

Speciile de animale sensibile la frig necesită atenție sporită 

Eugeniu Matveev, reprezentant al sectorului zoo veterinar din cadrul Grădinii Zoologice, spune că încă de pe acum se întreprind toate măsurile necesare pentru ca animalele să se simtă confortabil și în perioada rece a anului. „Noi avem aici diferite specii de animale. Unele sunt mai rezistente la frig, iar altele sunt foarte sensibile. De exemplu, leopardul zăpezilor, cangurul, cămilele, caprele, gâștele, antilopele, zebrele și altele, fac față ușor frigului. Aceasta chiar dacă unele dintre ele provin din zone cu o climă călduroasă. În schimb, avem specii de animale mai sensibile și care necesită o grijă mai mare. Acestea sunt maimuțele, papagalii, cocorii sau pelicanul creț. Cum timpul se răcește acestea sunt închise. Iată cu urșii ne este mai ușor pe timp de iarnă. Aceștia cad în hibernare și se trezesc atunci când este cald. Însă oricum avem grijă de ei. Îi plasăm într-o anumită încăpere cu paie și rumeguș, unde trebuie să fie întuneric și nu trebuie să fie curent”, precizează Eugeniu Matveev.  

„În acest an pentru prima dată nu vom permite ca bazinul de pe teritoriu să înghețe. Aceasta pentru că păsările au nevoie și iarna undeva să se scalde și să-și ude penajul. Anii precedenți îngheța practic tot bazinul și pentru că erau multe păsări, nu aveau unde se scălda, de aceea în acest an ne-am gândit să întreprindem această acțiune”, subliniază Matveev.

Datele oficiale arată că anual Grădina Zoologică din Chișinău este vizitată de peste 300 mii de persoane. În cadrul instituţiei muncesc în jur de 100 de angajați.


Grădina Zoologică din Chișinău poate fi vizitată pe parcursul întregului an. Iarna orele de lucru sunt de la 9 la 17. Taxa de intrare pentru maturi este de 25 de lei, pentru elevi, studenți și pensionari de 7 lei și pentru copii de până la 7 ani este gratis.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *