Social

(Reportaj) Nasc și la Moldova pensionari fericiți

Unul dintre acestea este o familie de intelectuali pensionari din orașul Ștefan-Vodă, care au povestit despre modul lor de viață și despre cum își administrează finanțele, astfel încât să guste câte un pic din micile plăceri ale vieții.

Familia Misail s-a stabilit în orașul Ștefan-Vodă în anul 1968, unde, proaspăt căsătoriți, și-au construit casa în care locuiesc până acum. În prezent, doamna Nina, în vârstă de 67 de ani, este profesoară de educația civică la Liceul Teoretic „Ștefan-Vodă” și diriginta unei clase cu care se mândrește foarte mult, iar soțul ei, Valeriu, de 70 de ani, este director adjunct la Școala raională de sport și, în paralel, antrenor de șah și dame.

O viață activă printre flori, sport și excursii

Ambii reprezentanți ai familiei Misail au dus o viață activă atât din punct de vedere profesional, cât și social. Nina Misail și-a început activitatea profesională în rolul de profesoară de limbă și literatură rusă, iar din ‘68 și până s-au format județele, a lucrat la Direcția raională învățământ avansând în timp de la metodist la director general. Însă, pe lângă dragostea față de elevi, are o mare slăbiciune pentru flori și speră că, atunci când nu va mai activa în școală, va avea timp pentru grădinărit și pentru a-și modela un „colțișor cu flori și copaci decorativi”.

Domnul Valeriu a fost profesor de educația fizică, a fost președintele comitetului raional de sport ș.a. Începând cu anii de școală până la vârsta de 35 de ani, dânsul a fost luptător de trântă liberă și fotbalist foarte talentat, deși amator, respectiv sportul a fost și este o mare pasiune a lui.
Întrebați despre marile lor pasiuni, ambii au spus că dintotdeauna foarte important pentru ei era să petreacă frumos timpul liber, astfel nu trecea nicio vară fără să călătorească. Iar fiindcă nu-și permiteau să stea la hotel, mergeau cu cortul împreună cu copiii, care i-au însoțit în excursii de la primii lor pași în viață până când s-au căsătorit. Acest fapt îi bucură foarte mult, căci sunt siguri că și-au învățat copiii să iubească și să îngrijească de natură. În același timp, regretă că „acum ți-e frică să petreci noaptea în cort, ți-e frică că poți fi atacat”.

Doamna Nina și-a modelat caracterul citindu-l pe Tolstoi, care a învățat-o „să lupte cu eul său”, pe Cehov care, zice ea, educă feminitatea și frumusețea relațiilor sentimentale și lecturând romanul „Scarlett” de Alexandra Ripley, din care a înțeles că deciziile importante trebuie luate cu calm și că trebuie mereu să ai încredere în propriile forțe și să te mândrești cu propria ființă. Soțul ei, fiind o fire mai pragmatică și mai pământeană, preferă să fie mereu la curent cu tot ce ține de pasiunile lui sportive. Astfel, biblia de căpătâi sunt cărțile și ziarele sportive.

„Ce trebuie să facem anul acesta?” – Economie

Familia Misail povestește că, pentru a supraviețui situației economice, își planifică minuțios cheltuielile pentru un an înainte. „Noi ne dezicem de lucruri mărunte și punem accentul pe ceea ce considerăm important, cum ar fi sănătatea și alte lucruri care îți bucură sufletul – odihna și călătoriile”, povestește domnul Valeriu. Unul din cele mai importante puncte stipulate în plan este îngrijirea casei. „Ca să nu-i dăm voie casei să se ruineze, când ne-om duce în lumea celor drepți, să nu rămână o casă îmbătrânită, învechită, iar copiilor și nepoților să le fie plăcut să vină aici, trebuie să îngrijim de ea încontinuu. Iar o casă particulară necesită mult mai multă muncă decât un apartament”, explică doamna Nina.

Totuși, mai important pentru copiii lor este sănătatea părinților. Bolile cronice care s-au agravat odată cu îmbătrânirea soților Misail necesită îngrijire și tratament medicamentos care este foarte costisitor. Soții spun că nu și-ar permite să cumpere medicamentele necesare sau să se odihnească la sanatorii vara, dacă nu ar avea susținerea financiară a copiilor lor.

Atât timp cât ambii, deși pensionați, lucrează, venitul lor comun le permite să supraviețuiască și chiar să facă economii pentru zile negre, în care nu vor mai fi în stare să muncească. Astfel, pensiile și salariile ambilor alcătuiesc în jur de 3400 lei, iar întreținerea casei lor de 100 metri pătrați necesită aproximativ 2700 lei, unde doar alimentarea cu gaz costă 2200 lei. Deși le rămân bani puțini, soții au învățat să trăiască în economie.

Dor de artă

Cuplul își amintește cum trei-patru ani în urmă mergeau cel puțin o dată pe lună cu mașina personală la spectacole dramatice sau concerte muzicale, până la Chișinău. Acum însă, domnul Valeriu nu se mai aventurează prin aglomerația capitalei, fiindcă îi lipsește agerimea de altădată. „Totuși, dorul de a auzi vorba actorilor și insistența copiilor ne aduc în sala de spectacole. Ei ne cumpără bilete și doar ne informează când și unde trebuie să fim”, povestește doamna Nina.

Astfel, familia Misail participă la toate evenimentele culturale din orașul Ștefan-Vodă. Deși se bucură că în Ștefan-Vodă sunt vizitați de artiștii autohtoni, sunt detalii care îi deranjează, și anume, fonograma. „Înțelegem că și artiștii întâlnesc dificultăți, aici nu au utilajul necesar și nici acustica clădirilor nu este dintre cele mai bune. De aceea preferăm Chișinăul, deși mergem mai rar”, spune cu regret doamna Nina.
Cuplul Misail este unul din puținele familii de intelectuali pensionați care au învățat de la viață cum să trăiască, să depășească greutățile și să savureze cât mai mult fericirea de a avea o profesie care le place și o familie sănătoasă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *