Sănătate

Reportaj: Nici leucemia nu-i împiedică să aibă o viață de copii obișnuiți

Datorită designului interior pozitiv aici este atât o atmosferă de școală obișnuită, cât și cea de acasă. Pentru că le place să confecționeze diferite lucruri, în acest an micuții au făcut mai multe mărțișoare, pe care Asociația „Ești cât dăruiești” le-a trimis în Italia unde au fost vândute. Din banii câștigați, pentru instituție, au fost cumpărate mai multe produse de care bolnavii au nevoie.


Expoziția copiilor bolnavi de cancer, cu titlul „Vine, vine primăvara”, unde sunt prezentate mai multe tipuri de mărțișoare

Tot personalul din cadrul centrului este mereu cu zâmbetul pe buze. Se pare că aici discuțiile despre boală sunt subiecte tabu. Iar pentru ca micii pacienți să se vindece cât mai repede, alături de ei permanent veghează părinții.

Medicii spun că la spital vin mai mulți oameni care le aduc cadouri și îi susțin. Însă, de această dată darurile au fost speciale, iar asta pentru că au fost cumpărate din banii câștigați în urma vânzării mărțișoarelor pe care le-au confecționat chiar ei.

Mărțișoare moldovenești vândute în Italia

Campania a fost organizată datorită Asociației „Ești cât dăruiești” care a lucrat în parteneriat cu Asociația moldo-italiană „Renașterea” din Parma, Italia. Diana Maftei, președinta asociației din Moldova, spune că din toate cele 400 de mărțișoare care au ajuns în Italia, circa 100 au fost confecționate de către copiii bolnavi de cancer, iar celelalte au fost făcute de o casă de copii de tip familial, o familie social vulnerabilă cu mulți copii și câțiva elevi de la Liceul „Literarum” din capitală.

„În fiecare an, în Italia se organizează un carnaval. În cadrul acestuia Asociația „Renașterea”, cu care conlucrăm, a organizat și un târg de mărțișoare. În acest mod am reușit să promovăm obiceiurile și tradițiile moldovenești în Italia, și să câștigăm ceva bani. Toate mărțișoarele au fost expuse în preajma unei biserici, iar pe cele confecționate de micuții de la acest centru educațional scria că este din partea unui copil bolnav de cancer. Pentru un mărțișor, fiecare om a lăsat cât a putut”, mai subliniază Diana Maftei.


Reprezentanții Asociației „Ești cât dăruiești” alături de o parte din personalul Centrului Educațional

Organizatorii acțiunii spun că mărțișoarele au fost modelate din ață specială, lână sau hârtie colorată. Din banii câștigați asociația a cumpărat pentru Centrul Educațional vopsea pentru împrospătarea pereților, detergenți, prosoape, covorașe la ușă și pahare.

Profilul unui copil bolnav de leucemie

Pe Daniel, un băiețel bolnav de leucemie, l-am găsit în timpul orei de matematică. Acesta se tratează aici din anul 2010. Din primele vorbe am văzut în el un micuț plin de viață care gândește foarte matur. Daniel este bucuros că și italienii au aflat despre obiceiul moldovenilor de a purta un mărțișor la piept.


Daniel, un băiat bolnav de leucemie care urmează tratament la centru din anul 2010 

„Am reușit să confecționez patru sau cinci mărțișoare. Mi-a plăcut foarte mult această activitate. A fost vesel și mă bucur că am reușit să învăț cum se fac. Faptul că cei din Italia au apreciat munca noastră mă face să fiu mândru”, mărturisește zâmbind Daniel.

Băiatul are aici un program obișnuit: face lecții, citește sau desenează. Mama îl vizitează destul de des, chiar dacă vine tocmai de la Bălți.

„Acest centru este în primul rând o instituție de învățământ”

Printre copii am găsit-o și pe Alexandra Bârnea, directoarea Centrului Educațional. Fiind o femeie pozitivă și foarte comunicabilă ne-a povestit că centrul pe care-l conduce este, în primul rând, o instituție de învățământ care se subordonează Ministerului Educației.

„În acest centru vin copii din secții ca hematologie și pediatrie oncologică. Aici își pot continua studiile circa 60 de copii și astfel ei nu-și întrerup anul școlar chiar dacă fac tratament. Activitățile sunt practic ca la școală. Pe lângă acestea sunt și activități extracurriculare precum art-terapia sau logopedia. Cei mici au la dispoziție multe jucării și materiale didactice utile”, a mai menționat directoarea centrului.


Procesul de lucru în Centrul Educațional pentru copiii bolnavi de cancer. Un pacient a ieșit cu picurătoarea după el chiar până în coridor

Aceasta se bucură că mai sunt oameni de bună credință care îi ajută pe cei care au mare nevoie de suport atât psihologic, cât și material.

Circa 70% dintre copii pleacă acasă sănătoși

Pe coridoare se plimba și Irina Plaschevici, șefa Secției onco-hematologie-pediatrică din cadrul centrului. Femeia ne-a povestit că în secție zilnic sunt în jur de 30 de copii care urmează tratament.

„Aici sunt internați copiii care suferă de leucemii acute sau limfome. Anual la noi ajung pentru prima dată câte 40-45 de copii cu asemenea maladii. Tratamentul se bazează pe programele internaționale. Astfel, circa 70% dintre copii pleacă acasă sănătoși. Procedura care este aplicată cel mai des este chimioterapia”, mărturisește Plaschevici.

Totodată șefa secției este mulțumită de rezultatele copiilor, îndeosebi de faptul că au reușit să confecționeze atât de multe mărțișoare.

Voluntarii i-au făcut pe bolnavi să zâmbească

Cătălina Musteață, împreună cu alte trei colege de la Liceul „Literarum” din Chișinău, a participat la această acțiune de caritate și a croșetat mărțișoare.

„Consider că este important să ajuți oamenii din jur, iar pentru noi contează să-i vedem cu zâmbetul pe buze. Nu suntem la prima experiență de acest gen. În iarna acestui an am mai fost implicate în acțiuni de caritate. Atunci la Centrul Educațional pentru copiii bolnavi de cancer am fost crăciunițele lui Moș Crăciun. Pe viitor vom încerca și mai mult să ne implicăm în acțiuni de voluntariat”, subliniază Cătălina.


Cătălina Musteață (stânga), împreună cu alte trei colege de la Liceul „Literarum” din capitală. Fetele au confecționat mărțișoare împreună cu toți copiii

Pentru implicare, toate cele patru fete au primit câte o diplomă.

În următoarele zile, reprezentanții Asociației „Ești cât dăruiești” vor merge în vizită la celelalte persoane care au confecționat mărțișoare și le vor duce lucrurile pe care și le-au dorit sau le vor da banii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *