Actualitate

Reprezentanții Universității Ștefan cel Mare din Suceava propun condiții avantajoase absolvenților basarabeni

Astfel, un grup de studenți basarabeni care își fac studiile în Suceava, membri ai Grupului de Inițiativă al Românilor Basarabeni, împreună cu Vasile Efros, decan al Facultății de Istorie și Geografie a USV și basarabean de origine, au mers în mai multe licee din diferite raioane ale țării. Aceștia le-au prezentat viitorilor absolvenți ofertele USV și oportunitățile de care ei s-ar putea bucura fiind studenți la universitatea din Suceava.

În prima etapă a Caravanei , au fost vizitate mai multe licee din Lipcani, Edineț, Drochia, Ocnița, Briceni și Râșcani. ,,Situația nu este tocmai perfectă, deoarece în unele licee numărul elevilor este destul de mic. Tinerii sunt stresați din cauza reformelor implementate de Ministerul Educației, mai ales în ceea ce privește bacalaureatul. În mare parte, elevii sunt dezorientați și nu au luat încă o decizie cu privire la drumul pe care vor să îl urmeze după susținerea bacalaureatului’’, declară Ștefan Sîrbu, absolvent al facultății de Istorie și Filosofie în cadrul Universității de Stat din Moldova, iar în prezent student la Universitatea din Suceava la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică.

,,Totuși este îmbucurător faptul că indiferent de masurile implementate de minister, sunt și elevi care se bucură că se fac schimbări în procesul de învățământ. Aceștia vor să studieze, să se pregătească pe parcursul anilor de liceu pentru ca să poată face față provocărilor pe care viața le înaintează ulterior‘’, a mai adăugat Sîrbu.

În cea de a doua etapă, reprezentanții Universității Sucevene au mers la Ungheni, Cornești, Orhei, Peresecina, Măgdăcești , Chișinău și Hîncești. Aici elevii absolvenți au dat dovadă de mai multă interacțiune cu studenții-voluntari, fiind foarte receptivi la oferta Universității Ștefan cel Mare, și adresând diferite întrebări cu privire la procesul de amitere, de exemplu, cum influențează media din anii de liceu, media de bac, unde vor locui dacă vin la studii în Suceava, care sunt condițiiele și multe altele.

Studențiii–voluntari care au venit să reprezinte universitatea au răspuns la aceste întrebări și totodată au evidențiat oportunitățile pe care le au studenții basarabeni care ar merge la Suceava să își facă studiile. Acolo obții o diplomă europeană, ai ocazia să obții o bursă de studii din partea statului român, vei studia programe performante în laboratoare moderne, centre de cercetare și blibliotecă informatizată, poți beneficia de bursă Erasmus de studiu ca urmare a celor 180 de acorduri semnate de USV cu 135 de universități partenere Erasmus, sunt stagii de practică și școli de vară, USV are radio și teatru studențesc în activitatea cărora se poate implica fiecare din studenții USV.

Totodată pe teritoriul campusului este un restaurant cu prețuri preferențiale pentru studenți, poți beneficia de cazare în căminele studențești. Acestea sunt dotate cu camere moderne, internet gratuit, televizor, frigider, au acces la baza sportivă a Universității unde se află complexul de natație și kinetoterapie, terenurile de footbal, handbal, volei, inclusiv pistă pentru atletism și sală de sport modernă.

Basarabeanul Ștefan Sîrbu, actualmente student la universitatea de peste Prut a mai menționat că, Universitatea din Suceava a luat în titulatura sa oficială numele domnitorului Ştefan cel Mare nu doar pentru a aduce un omagiu spiritului uman pus în slujba progresului economic, stabilităţii politice şi dezvoltării culturale, dar şi pentru a-şi sublinia dorinţa şi capacitatea de a contribui efectiv la transformarea benefică a Bucovinei din punct de vedere social, cultural şi economic.

„Continuând vechile tradiţii ale învăţământului din Bucovina, Universitatea „Ştefan cel Mare” a aniversat 50 de ani de existenţă în spaţiul academic românesc. O jumătate de secol de performanţe şi încercări, de spirit critic şi iniţiativă, de devotament faţă de valorile care instituie demnitatea umană. Universitatea este, în fond, nu doar martorul istoriei şi nu doar o ilustrare a consecinţelor ei. Universitatea face istorie’’ a mai subliniat tânărul student.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *