Reprezentantul tătarilor din Crimeea: „Ceea ce propune Rusia nu este un compromis, ci un șantaj”
Ciubarov spune, într-un interviu acordat postului europa Liberă, că în actualele condiții, tătarii sunt condamnați la dispariție, ca grup etnic. Ciubarov solicită Occidentului să ceară imediat Rusiei retrocedarea Crimeei și consideră „șantaj” condițiile impuse tătarilor pentru un posibil „compromis”.
„Eu susțin cu toată tăria ideea unui compromis. Dar agresorul nu dorește un compromis, ci dorește să ne supunem, să îi acceptăm condițiile. Iar acesta nu este un compromis, ci un șantaj! Pentru ca pe viitor această țară să nu mai fie agresoare, trebuie să o determinăm să înțeleagă că pur și simplu noi nu acceptam ca cineva să ne distrugă identitatea și valorile. De aceea cred cu tărie că avem nevoie de sancțiuni. Doar așa agresorul va înțelege ce nenorociri a făcut. În al doilea rând, este vorba de capacitatea Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială. În al treilea rând, este vorba de reformele care trebuie aplicate în Ucraina. Reformăm economia, construim un nou sistem legislativ și am început un ambițios program de luptă împotriva corupției”, a spus el.
El şi-a exprimat dezaprobarea faţă de faptul că acordul de încetare a focului semnat la Minsk nu aduce în discuţie şi Crimeea. „Acordul de la Minsk ar fi trebuit să menționeze foarte clar că motivul extinderii agresiunii rusești a fost faptul că comunitatea internațională nu a fost capabilă să prevină, să evite agresiunea din Crimeea”.
Federația Rusă a anexat în martie 2014 Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unui referendum contestat, la finalul căruia 97% dintre votanţi au ales asocierea cu Rusia, potrivit Kremlinului. Cei aproximativ 300.000 de tătari din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12% din populaţia peninsulei, au boicotat votul. Tătarii din Crimeea au fost acuzați de colaborare cu Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi deportați în Asia Centrală, unde aproape jumătate au murit de foame şi sau au fost decimaţi de boli. Tătarii au început să revină în Crimeea după venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov şi au devenit cetăţeni ucraineni după ce Ucraina şi-a proclamat independenţa, în 1991.
Sursa: europalibera.org