Actualitate

Republica Moldova a devenit membru al Conferenței de la Haga de Drept Internațional Privat

În numele Republicii Moldova instrumentul de acceptare a fost depus, în cadrul reuniunii anuale a Consiliului Afaceri Generale şi de Politică al Conferinței de către Emilian Brenici, Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Ţărilor de Jos, după cum se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Pentru Republica Moldova calitatea de stat membru al HCCH corespunde angajamentelor asumate în contextul Acordului de Asociere RM-UE, dar şi interesului țării în vederea participării mai active la procesul de unificare a normelor de drept internațional privat, precum şi dezvoltării cooperării judiciare într-o serie largă de domenii în materie civilă, comercială și în materia dreptului familiei.

În prezent, Republica Moldova este parte la opt convenții ale HCCH, care sunt aplicate în reglementarea raporturilor de drept internațional privat, inclusiv cele ce reglementează procedura civilă şi cooperarea judiciară, Apostila, protecția copiilor şi adopțiile internaționale.

Conferința de la Haga de Drept Internațional Privat (HCCH) este o organizație internațională dedicată codificării şi unificării normelor de drept internaţional privat. Obiectul reglementărilor convențiilor Conferinței îl reprezintă cooperarea judiciară internațională în materie civilă, comercială și în materia dreptului familiei, prin intermediul autorităților centrale desemnate de statele contractante. Prima reuniune a Conferenței de la Haga a avut loc în 1893, forumul devenind o organizație internațională în anul 1955. În prezent, HCCH are 81 de membri, 80 de state plus Uniunea Europeană. Activitatea organizației este coordonată de către Biroul Permanent al acesteia, cu sediul la Haga.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *