Republica Moldova a mai pierdut un proces la CEDO
CtEDO a constatat violarea art. 3 în privința primei reclamante, în legătură cu faptul că autoritățile nu au asigurat protecția efectivă a acesteia de acțiunile violente ale soțului, precum și nu au efectuat o investigație eficientă a abuzurilor fizice și verbale comise de către soț față de reclamantă.
De asemenea, CtEDO a constatat violarea art. 8 în privința celei dea II-a și a III-a reclamante, în legătură cu faptul că autoritățile nu au investigat în mod eficient abuzurile fizice și verbale comise în privința primei reclamante, care au fost comise în prezența celei dea II-a și a III-a reclamante.
CtEDO a mai constatat violarea art. 14 coroborat cu art. 3, în legătură cu faptul că autoritățile au eșuat să aplice legislația care oferă protecție în cazurile de violență în familie, reieșind din prejudecățile cu privire la rolul femeii în familie.
Curtea a acordat reclamantelor, cu titlu de prejudicii morale şi costuri de reprezentare suma de 17150 Euro.
Acest caz este primul care demonstrează faptul că violența în familie este un fenomen bazat pe genul victimei și reprezintă o discriminare în bază de gen, iar alte trei cazuri similare urmează a fi examinate de către CtEDO în viitorul apropiat.
Reclamantele au fost reprezentate în faţa CtEDO de avocata Doina Ioana Străisteanu, delegată de Asociaţia Promo-LEX în cadrul proiectului „Consolidarea Protecţiei Juridice şi Sporirea Nivelului de Conştientizare cu privire la aplicarea relelor tratamente pe motiv de discriminare în Moldova, inclusiv în regiunea Transnistreană”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului (IEDDO) şi co-finanţat de PNUD Moldova în cadrul „Proiectului Comun al Agenţiilor ONU din Republica Moldova pentru Promovarea şi Protecţia Drepturilor Omului”.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!