Actualitate

Republica Moldova trebuie să achite 30.000 euro: Doi polițiști au maltratat două persoane în momentul reținerii

În baza plângerii penale depusă de către reclamanți cu privire la pretinsele tratamente, instanța de fond a constatat vinovăția celor doi colaboratori ai poliției în comiterea infracțiunii de abuz de putere.

Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a decis încetarea procesului penal pentru vicii de procedură. Ea a susținut că cei doi polițiști fuseseră puși sub învinuire cu depășirea termenului legal de trei luni, iar pe parcursul urmăririi penale, precum și la faza judiciară a procesului, acestora nu le-a fost asigurat dreptul la apărare.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Chișinău. În fața Curții, reclamanții s-au plâns în baza Articolului 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, referindu-se la aplicarea relelor tratamente de către poliţie și la pretinsa investigaţie ineficientă în acest sens. Cu privire la presupusele rele tratamente suferite de către reclamanți, Curtea a notat că multiplele leziuni cauzate lor demonstrau utilizarea disproporționată a forței fizice de către cei doi polițiști.

În special, Curtea a observat că cel de-al doilea reclamant suferise leziuni ale organelor sale vitale, în zona capului și a pieptului, ceea ce în sine relevă natura excesivă a forței utilizate de către colaboratorii de poliție.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea Articolului 3 din Convenție sub aspect material. Referitor la obligația procedurală de a efectua o anchetă efectivă, Curtea a considerat că viciile de procedură care împiedicaseră finalizarea procedurilor penale împotriva celor doi polițiști erau în totalitate imputabile autorităților.

Ea a notat, printre altele, că nu exista nicio explicație pentru faptul că ofițerii de urmărire penală și judecătorii nu respectaseră dreptul la apărare al celor doi polițiști. Prin urmare, Curtea a reținut că autoritățile nu au exercitat diligența necesară în acest sens, ceea ce a determinat încetarea procesului penal în privința celor doi polițiști. Curtea a hotărât că această lipsă de rigoare în aplicarea sistemului de drept penal a afectat ancheta, până în punctul în care ea a devenit ineficientă.

Astfel, Curtea a constatat o încălcare a Articolului 3 din Convenție și sub aspect procedural. Ținând cont de deficiențele identificate, Curtea a acordat primului reclamant 12.000 de euro, iar celui de-al doilea reclamant 18000 de euro drept despăgubiri pentru prejudiciul moral. Rezumatul hotărârii a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.