Republica Moldova va plăti 50 000 de euro într-un nou caz pierdut la CEDO
La 3 martie 2009 Curtea a emis hotărârea sa în privinţa fondului cauzei, constatând violarea Articolului 6 al Convenţiei și a Articolului 1 Protocol Nr. 1 la Convenţie. La originea cauzei stă un litigiu începând din anul 1998 dintre Eugenia Duca şi alţi doi acţionari I.A. şi S.A. La acel moment prima reclamantă deţinea 80% din acţiunile companiei în timp ce ceilalţi doi acţionari pretindeau că sunt deţinătorii a peste 50% din acţiuni. Litigiul a fost adus în faţa instanţelor de judecată. La 5 iulie 2000 Curtea Supremă de Justiţie printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a dat câștig de cauză Eugeniei Duca. În perioada 2000-2003 Eugenia și Doina Duca au achiziţionat acţiuni suplimentare, devenind proprietare a 94,46 % din acţiuni.
La 27 noiembrie 2006 Curtea Supremă de Justiţie a admis în mod ilegal cererea de revizuire tardivă și neîntemeiată a lui I.A. și S.A., oferindu-le controlul asupra 50,925% din acţiunile societăţii C. Eugenia Duca a menţinut controlul asupra 48,775% din acţiuni, în timp ce Doina Duca a pierdut toate acţiunile.
În hotărârea sa din 3 martie 2009 Curtea Europeană a constatat ilegalitatea deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 2006.
Întrucât la momentul emiterii hotărârii pe fond, Curtea nu era gata să se pronunţe asupra cuantumului prejudiciului material şi moral ce urmează a fi acordat reclamantelor, emiterea unei hotărâri pe marginea acestui subiect a fost amânată.
Astăzi, Curtea s-a pronunţat asupra despăgubirii ce urmează a fi achitată reclamantelor de către Guvernul Republicii Moldova. Curtea a acordat Doinei Duca suma de 50 000 EUR cu titlu de prejudiciu material.
Această sumă a fost acordată în baza principiului echităţii, Curtea considerând că deoarece la momentul casării abuzive a hotărârii din 27 septembrie 1999, la 27 noiembrie 2006, doar a doua reclamantă era proprietară a celor 94,46 % din acţiunile societăţii. Suplimentar, Curtea a considerat că bunurile companiei nu pot fi confundate cu bunurile acţionarilor şi nu toate pierderile suferite de companie afectează neapărat valoarea acţiunilor.
Hotărârea poate fi contestată de către părţi la Marea Cameră a Curţii în termen de 3 luni din momentul publicării.
Sursa: htp.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!