Reţeta care îl va face să te ceară de nevasta „Puiul de logodnă”
Mai întâi, reţeta-minune. I se spune “Puiul de logodnă (“The Engagement Chicken”).
Ingrediente pentru “Puiul de logodnă” (2 până la 4 porţii)
• Un pui întreg (unul de aproximativ 1 kg şi jumătate)
• Jumătate de cană de suc de lămâie
• 3 lămâi întregi, dintre care una feliată pentru garnisit
• O lingură de sare de mare
• O jumătate de linguriţă de piper proaspăt măcinat
• Ierburi proaspete:
o 4 crenguţe de rozmarin
o 4 crenguţe de salvie
o 8 crenguţe de cimbru
o O legătură de pătrunjel
Mod de preparare
Înainte de toate, porniţi cuptorul la 200 de grade Celsius
Apoi:
1. Curăţaţi bine puiul de măruntaie (dacă nu aţi cumpărat unul grill, gata curăţat) şi spălaţi-l temeinic cu apă rece în interior şi în exterior. După ce l-aţi spălat, puneţi-l pe un grilaj deasupra chiuvetei, cu cavitatea în jos; lăsaţi-l să se scurgă de apă vreo două minute.
2. Ştergeţi puiul (prin tamponare) cu prosoape de hârtie. Aşezaţi puiul cu pieptul în jos, pe o tavă prevăzută cu grătar şi turnaţi sucul de lămâie pe tot puiul, atât în interior, cât şi în exterior. Apoi, asezonaţi-l cu sare şi piper. Şi aceste ingrediente trebuie puse atât în interior, cât şi în exterior.
3. Luaţi două lămâi întregi şi, cu ajutorul unei furculiţe, intepati-le în trei locuri diferite, apoi băgaţi-le în interiorul puiului. Nu e absolut nicio problema dacă lămâia rămâne puţin pe afară. Sfat: dacă lămâile sunt prea ţări, frăgeziţi-le uşor între palme, înainte de a le înţepa cu furculiţa. Va asiguraţi, astfel, că sucul de lămâie îşi va găsi drumul către carnea de pui.)
4. Puneţi puiul în cuptor, în treimea superioară a acestuia, reduceţi temperatura la 170 de grade Celsius şi lăsaţi-l la copt, neacoperit, vreme de 15 minute.
5. După ce trec cele 15 minute, scoateţi tavă din cuptor. Cu ajutorul unui cleşte de bucătărie sau cu două linguri de lemn, întoarceţi puiul cu pieptul în sus. Verificaţi temperatura cărnii, apoi băgaţi puiul la loc în cuptor. Lăsaţi-l la copt o ora, o ora şi 15 minute, până când carnea a ajuns la temperatura de 80 de grade Celsius. Încă un semn că sunteţi pe drumul bun: dacă atunci când intepati pulpă puiului cu o furculiţa, sucurile încep să curgă, e clar că puteţi trece la etapă următoare.
6. Lăsaţi puiul să se odihnească 10 minute înainte de a-l tăia. Acum urmează marele secret: luaţi sosul de lămâie care s-a adunat în tavă – i se spune sosul “ia-mă de nevasta”, turnaţi-l peste feliile de carne, apoi garnisiţi friptură cu ierburi şi cu felii de lămâie.
Şi acum, povestea reţetei “Puiului de logodnă”
Reţeta a fost dezvoltată de Kim Bonnell, editor de modă la Revista Glamour. A aflat-o în 1982, într-o excursie în Italia. La scurt timp, Kim i-a sugerat unei colege să gătească acest pui pentru iubitul ei. După ce colegă şi-a răsfăţat prietenul cu friptură de pui cu lămâie, a fost cerută de nevasta. Reţeta s-a tot plimbat prin birou, de la o faţă la altă şi foarte curând, alte trei domnişoare au fost cerute în căsătorie.
Când a văzut ce efect are, redactorul-şef al Revistei Glamour, Cindi Leive, i-a dat denumirea “Pui de logodnă” şi a publicat reţeta. Era anul 2003. Aproape imediat după publicare, la redacţie au început să sosească scrisori de la femei care povesteau că iubiţii lor le-au cerut în căsătorie după ce le-au gătit “Puiul de Logodnă”. Revista Glamour susţine că 70 de cupluri s-au căsătorit datorită acestei reţete-minune. Încerci şi tu?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!