Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Ciorbiţă de văcuţă

INGREDIENTE 
(pentru 4 litri de ciorbă)

500 – 600 grame de carne de vită (ideal este rasolul, dar merge şi pulpă, motsching etc.)
un buchet asortat de rădăcinoase pentru supă: 2 morcovi buni, 1 pătrunjel rădăcina, 1 ţelină mică, 1-2 cepe
200-300 de grame de conopidă ruptă în buchetele mici (sau varză albă tăiată fin)
200-300 de grame de fasole verde păstăi (şi/sau mazăre boabe)
1 – 2 ardei gras tăiat cuburi
2-3 cartofi cuburi
1-2 roşii opărite, decojite, tăiate în cuburi
leuştean proaspăt sau uscat
sare, piper
opţional: lămâie, oţet sau borş pentru acrit suplimentar
opţional: smântână la servit

PREPARARE
Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Atenţie, în funcţie de cât de bătrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi.

Între timp, se pregătesc rădăcinoasele:

Se curată, se spală, ceapă se taie mărunt, ţelină, pătrunjelul şi morcovii în cuburi:

Când oală de foc începe să clocotească, se îndepărtează cu grijă spumă, de câteva ori. Când nu se mai formează atât de abundent spumă, se verifică dacă nu cumva carnea a atins gradul de gătire necesar pentru pasul următor; se înţeapă cu o furculiţa şi dacă această intră în carne, chiar întâmpinând o oarecare rezistenţă, se adaugă rădăcinoasele:

Se lasă să fiarbă pe foc mic, dacă ciorbă fierbe cu clocote mari va fi tulbure. Se pregătesc restul de legume – aici se pot face combinaţii după gustul fiecăruia, eu am folosit conopidă, fasole verde, ardei şi cartofi. Dacă ardeiul şi cartoful mi se par oarecum indispensabile (dar nu neapărat), se poate renunţă la una din celelalte legume şi introduce o altă, în funcţie de preferinţe şi de gustul fiecăruia. Se potrivesc foarte bine varză albă, mazărea boabe, gulia, dar, de ce nu, chiar şi dovlecelul. Iată legumele mele, curăţate şi tăiate în bucăţi potrivite (mie şi familiei mele ne place că tot ce este în farfuria de ciorbă să încapă bine în lingură, dar se pot lasă şi bucăţi mai mari):

Când rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate (încep să se înmoaie) se adaugă conopidă, ardeiul şi fasolea verde:

Se verifică gradul de fierbere al cărnii şi când furculiţa intră uşor în ea se scoate şi se lasă să se răcească puţin:

Se taie în cuburi cât mai simetrice (pentru aspect) şi se adaugă în zeamă care fierbe:

Se verifică cât de fierte sunt legumele şi când sunt aproape făcute se adaugă şi cartofii. După ce au fiert şi aceştia, se pun roşiile fără pieliţă, tăiate în cuburi (şi, eventual, 1-2 linguri de bulion, după gust). Dacă înăcriţi ciorbă cu borş, clocotiţi borşul separat, într-o crăticioara, apoi adăugaţi-l peste ciorbă care fierbe. Se lasă să dea 2-3 clocote şi se trage de pe foc.

Se pregăteşte verdeaţă. Se spală şi se toacă fin leuşteanul, se presară pe deasupra şi… bucătăria se umple de arome, gurile pofticioase de salivă şi imediat farfuriile ochi!

sursa: retetecalamama.ro
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *