(REȚETA ZILEI) Legumele murate la soare
Primul avantaj evident al legumelor murate la soare este că sunt gata în doar câteva zile și nu toată lumea vrea să aștepte până la iarnă ca să se bucure de varză murată sau de castraveciori murați.
În al doilea rând, legumele murate la soare sunt întotdeauna mai crocante și fragede decât cele de peste iarnă, deoarece procesul de fermentare este mult mai rapid și coaja nu apucă să se înmoaie.
Un alt avantaj pentru varza murată la soare este că dacă vrei sărmăluțe sau varză călită în toiul verii este destul de greu să găsești varză murată bună după ce au venit căldurile. Majoritatea gospodinelor aruncă varza murată de peste iarnă în primăvară, ca să evite mirosurile neplăcute în cămară sau alte camere de depozitare a murăturilor.
Legumele murate la soare sunt pline de vitamine și minerale și procesul de fermentație rapidă le păstrează mult din proprietățile inițiale.
Astfel pregătite în doar câteva zile, legumele murate la soare au un gust mai bogat, o textură mai fragedă și chiar și culoarea lor este păstrată mai bine, deoarece saramura nu apucă să le descompună pigmenții și coaja.
Rețeta de castraveți murați la soare
Una dintre cele mai căutate delicatese estivale sunt castraveții murați la soare. Rețeta este simplă și nu diferă mult de rețeta pentru castraveți murați de toamnă.
Ingrediente:
3 kilograme de castraveciori cornișon
2 felii de pâine integrală, cu tărâțe, etc, pentru accelerarea fermentației
4 litri apă
4 linguri de sare grunjoasă, neapărat neiodată
10 căței de usturoi (2 căpățâni de usturoi medii)
5-6 fire de mărar înflorit
2 ardei iuți (după gust), pot fi înlocuiți cu hrean
Condimente, după gust: coriandru, mărar, muștar boabe
Mod de preparare castraveți murați la soare:
Se spală bine castraveții în coajă și se pun într-un borcan mare sau două borcane mai mici. Se indeasă printre straturi cățeii de usturoi, boabele de condimente, hreanul/ ardeiul iute, mărarul, etc.
Dacă folosiți usturoi chinezesc uriaș, veți constata că se face albastru în contact cu saramura sau oțetul, astfel că recomandăm usturoi românesc.
Între timp se fierbe apa și se lasă puțin la răcit, apoi se adaugă sarea și se amestecă bine, până la dizolvare completă.
Se toarnă saramura peste castraveți și se pune pâinea deasupra, pentru fermentație.
Se lasă într-un loc însorit circa 2-3 zile, după gust și preferințe, după care se scoate pâinea și se păstrează la frigider până la servire.
Rețetă de varză murată la soare
Varza murată la soare se face cam la fel, doar că puteți opta pentru amestecuri cu țelină, morcovi, gulie, varză roșie și/sau sfeclă roșie.
Cea mai rapidă metodă, din care obțineți o varză murată la soare în două-trei zile pentru salate și aperitive este să radeți legumele și să turnați saramura călduță peste amestecul de legume date pe răzătoare.
Varza murată la soare astfel nu poate fi folosită la sarmale, dar acestea oricum nu sunt sănătoase vara, pe căldură mare.
Indiferent dacă vrei să faci castraveți murați la soare sau varză murată la soare, ambele tipuri de murături te vor face să te lingi pe degete și acest tip de fermentare este foarte rapid și eficient.
sursa: unica.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!