Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Pulpă de iepure în crustă crocantă de alune

Carnea de iepure are un grad înalt de digestibilitate ea fiind bogată în aminoacizi esenţiali.
În plus, carnea de iepure este o carne uşoară, savuroasă şi deosebită de celelalte feluri de carne. Are un procent de grăsime mai mic decât cea de pui, curcan, vită sau porc. Este dietiteca, sănătoasă, are un conţinut foarte mic de colesterol, fiind recomandată de foarte mulţi medici nutriţionişti, fiind introdusă adesea în dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacienţii cu boli de inima, vârste înaintate, diete scăzute în sodiu, scădere în greutate şi altele.

Beneficiile consumului regulat de carne de iepure:
– este mai bogată în proteine (22%);
– carnea iepurilor de casă face parte din categoria produselor dietologice, organismul omului asimilează din carnea de iepure de casă 90% proteine, pe când, din carnea de vită – numai 62%;
– acizii graşi nesăturaţi reprezintă 63% din totalul acizilor graşi;
– este cea mai hrănitoare carne pentru organismul omului;
– are 795 calorii, carnea de pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii, carnea de miel 1420 calorii, carnea de vită 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii;
– este ferită până în acest moment de bolile care afectează celelalte animale a căror carne este consumată în mod curent (vacă, porcul);

Carnea de iepure de crescătorie e albă, cea de iepure de câmp e roşie, şi e considerată carne de vânat. Carnea de iepure de crescătorie poate fi folosită şi la fabricarea mezelurilor de calitate superioară. Prin fierbere, prăjire sau gătită la grătar, carnea rămâne cu un gust excelent, de culoare albă.

Ingrediente:

o pulpă de iepure (cam 1 kg carne),
4 morcovi,
1 sfeclă roşie (cam 300 gr),
2 linguri dulceaţă de ardei iuţi,
100 gr alune,
50 gr stafide,
60 ml ulei Costă d`Oro,
50 ml vin alb,
50 ml apă,
1 cub unt,
3 foi dafin,
o crenguţa de busuioc verde,
sare, piper.

Preparare: 

Întâi de toate am pus carnea de iepure la marinat într-un amestec din: apă, ulei , vin , foi de dafin , busuioc, sare şi puţin piper. Am dat la rece pentru vreo 2 ore.

Între timp am sfărâmat alunele fix că-n epoca de piatră: am învelit pungă într-un prosop şi le-am altoit bine de tot cu succitorul de aluat.
Am copt sfeclă roşie (e mult mai bună decât fiartă), am tăiat-o felii şi am pus-o la marinat cu 3 linguri ulei Costă d`Oro, oţet de vin alb, chimen, 1 foaie dafin şi 50 gr zahăr. (operaţiunea asta am făcut-o cu o zi înainte de prepararea fripturii)

Am fiert morcovul şi l-am făcut piure cu puţin unt (de casă). În dulceaţă de ardei iuţi am adăugat stafidele şi am lăsat la marinat.

Am scos carnea de la marinat, am tăvălit-o prin alunele sfărâmate şi am aşezat-o frumos în tavă în care am turnat şi amestecul lichid în care a stat pulpită.Am acoperit şi am dat la cuptor pentru 1 ora şi 20 minute.

Când a devenit maronie şi a căpătat o crustă crocantă, am pus pe farfurie şi am servit cu dresing de dulceaţă de ardei iuţi şi stafide.

sursa: reteteculinare.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *