Editorial

Retorică proeuropeană și „tabaciok” rusesc

Chemați la datorie aceștia încercă să prezinte vizitele lui Rogozin și Kiril RM ca niște evenimente simbolice care au menirea „să sublinieze importanța strategică a amplasării statului moldovean și a deciziei luate de autoritățile moldave de a continua evoluția pro-europeană a acestuia”.

Referindu-se la construcția gazoductului Iași – Ungheni, recent, una din portavocile rusești de la Chișinău, pentru a-și camufla adevărata identitate, recunoaște „legătura de sânge” dintre România și R. Moldova, precum și faptul că această legătură reprezintă „un plus diplomatic” , dar imediat adaugă că, „administrat inadecvat de București, neprietenii, pot transforma plusul diplomatic al acestei recunoașteri, într-un minus”. CUM și CINE de la București poate „administra”inadecvat” acest „plus diplomatic”și CINE sunt „neprietenii” nu se spune, dar nici nu e nevoie fiindcă scopul unor astfel de „analize geopolitice” nu e de a lămuri lucrurile, ci de a le ambiguiza, plasându-le în zona confuziilor și incertitudinilor și de a arunca o umbră de neîncredere asupra României, opiniei publice inducându-i-se ideea că în condițiile actualului „balet geopolitic„ când „vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin la Chișinău este un delicat răspuns pe care diplomația rusă îl oferă oficialilor de la Bruxelles„, „neprietenii de la București” pot administra inadecvat „baletul”… spulberând astfel „șansa” pe care ne-o oferă …„delicata diplomație rusă”! Care este, așadar,potrivit acestor voci, soluția în cazul dat, cum trebuie să procedeze oficialii moldoveni „prinși între ciocan și nicovală” ( Moscova și Bruxelles!)? Răspunsul este edificator: R. Moldova trebuie să devină „un nod geopolitic care leagă lumea occidentală de cea slavă”! ”Acest „pod, pus atent în valoare, poate aduce pe viitor importante dividende politice„.

Această „teorie” reflectă visul Moscovei care în vorbe recunoaște independența R. Moldova, dar în fapte o tratează ca pe un „nod” care o ține strâns legată de Rusia și ca pe un „pod” pe care ea și-a instalat armata ca să apere „nodul” care leagă „lumea occidentală de ce slavă”!? Subtextul acestei teorii (a „nodurilor” și „podurilor”) e străveziu: R. Moldova nu ar trebui să se despartă de „lumea slavă” și să se integreze în lumea occidentală, ci să rămână în continuare ceea ce vor rușii – „nod și pod”! Nod rusesc și pod rusesc!

E un punct de vedere rusesc, cunoscut, dar face să revenim la el dintr-un motiv principial: cei care-l sonorizează fac parte din echipa de scule mediatice ale unor importanți lideri politici de la Chișinău, care, spun una, dar fumează alta: spun vorbe frumoase despre integrarea europeană, dar fumează ”tabaciok” rusesc!  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *