CSI / Rusia

(REUTERS) Rusia va susţine în continuare separatismul din estul Ucrainei

Şeful US Naţional Intelligence, James Clapper a declarat că Moscova consideră în continuare Ucraina drept „mica Rusie”. Potrivit lui, Federaţia Rusă „va continua să sprijine separatiştii, pentru a-şi proteja interesele în Ucraina”, potrivit Reuters.

Este demn de remarcat faptul că declaraţiile recente ale autorităţilor ucrainene furnizează o dovadă în spirjinul prognozei lui Clapper. La mijlocul lunii februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că Rusia crează un corp de armata în regiunea Rostov, care va include în principal cetăţeni ucraineni. O zi mai târziu, Direcţia Generală de Informaţii a Ministerul ucrainean al Apărării a raportat despre moartea unor militari ai armatei ruse în Donbas şi despre continuarea livrărilor de echipamente militare şi muniţii.

La rândul său, şeful CIA, John Brennan a spus că „nu este clar modul în care Rusia va ieşi” din conflictul ucrainean.

Anterior, sociologii au observat că mass-media rusă încearcă să distragă atenţia populaţiei şi a comunităţii internaţionale de la evenimentele din Ucraina, înlocuind retorică propagandistică. Dacă în 2014, în presă şi la televiziune erau dominante sentimentele anti-ucrainene, spre sfârşitul anului 2015 principalul inamic al Rusiei a devenit Turcia.

Totodata, în luna februarie, mass-media a raportat că aproape toţi experţii apropati de Kremlin şi-au revizuit prognozele privind soluţionarea conflictului din Donbas. Anterior, aceşti analişti spuneau că scenariul cel mai probabil este îngheţarea conflictului pentru o perioada de trei până la cinci ani. Acum aceeaşi analişti prezic că războiul va fi prelungit mai mulţi ani. Potrivit experţilor, motivele pentru transformarea situaţiei din Donbas într-un „impas fără sfârşit” sunt mai multe, printre acestea: criza politică internă din Ucraina, controversele cu privire la acordurile de la Minsk, şi modificări de atitudine în ceea ce priveşte perspectivele soluţionării în rândul intermediarilor din „formatul normand”.

În luna octombrie a anului trecut, Clapper declara că politică externă a preşedintelui rus Vladimir Putin nu are un plan strategic. Şeful US Naţional Intelligence susţinea într-un interviu că Rusia s-a implicat în conflictul sirian din cauza „impulsivităţii” şefului statului.

În timpul conflictului armat din Donbas, autorităţile ucrainene şi ţările occidentale au acuzat în mod repetat Rusia de susţinerea separatiştilor din aşa-numitele republici populare Lugansk şi Doneţk. Moscova până în prezent neagă acuzaţiile, spunând că de partea separatiştilor lupta numai voluntari din Rusia. 

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *