Actualitate

Revoltă printre „suflete moarte”

Conducerea Centrului Republican pentru Copii si Tineret (CRCT) cheltuieste anual zeci de mii de lei din bugetul public in favoarea bugetului personal. Este o informatie parvenita pe adresa redactiei TIMPUL de la lucratorii institutiei. Daca e adevarat, acest lucru se intampla de doi ani chiar sub nasul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei, aflat peste drum.

„Considerand ca nu trebuie sa se multumeasca doar cu un salariu si profitand de „acoperisul” Partidului (Comunistilor – n.n.), directoarea CRCT, Aurelia Hancu (careia ii placea, cu orice ocazie, sa se laude cu relatiile pe care le avea cu fostul presedinte al tarii Vladimir Voronin), a pus in aplicare un plan bine gandit, cu ajutorul caruia, prin metode frauduloase, prejudiciaza bugetul de stat cu sute de mii de lei”, se arata in ravasul scris cu revolta. Potrivit semnatarilor, „pentru a face rost de aceste sume ilegale, A. Hancu, impreuna cu vicedirectorii Centrului, Serghei Marohin si Eduard Gurin, seful Sectiei resurse umane si contabilul-sef, falsificand documente oficiale, au inclus in functii inalte persoane necunoscute, care, de fapt, sunt „suflete moarte”…

TIMPUL a investigat veridicitatea informatiilor, in pofida semnalului anonim, care, dintr-un anumit punct de vedere, poate fi inteles. Surse din interiorul CRCT, care n-au dorit sa-si dezvaluie identitatea, au confirmat autenticitatea scrisorii. Unele dintre ele ne-au comunicat si numele „sufletelor moarte”. Este vorba de Nina Ciobanu, care ar fi fost sefa Sectiei programe de agrement, prin cumul – si specialist principal metodist; Tatiana Tataru – sefa Sectiei programe educationale non-formale, prin cumul – si specialist coordonator-metodist, Galina Demcencova – sefa Sectiei programe de mobilitate pentru copii si tineret, prin cumul – si specialist principal metodist. „Aceste „suflete” n-au fost vazute de nimeni niciodata, cu exceptia G. Demcencova, care a fost chemata de directoare ca s-o vada lumea. Acest lucru insa n-a impiedicat conducerea sa primeasca regulat salarii, premii mari si altele”, ne spun colaboratorii CRCT.

Informatiile par a se confirma, inclusiv din surse oficiale. Ghenadie Muntean, directorul Directiei generale control si revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, a raspuns unui demers al TIMPULUI, in care ne informeaza ca „in anul 2009 a fost efectuata o revizie economico-financiara tematica pe aspectul corectitudinii utilizarii mijloacelor bugetare destinate retribuirii muncii angajatilor CRCT”. In acelasi raspuns, CCCEC ne informeaza ca, la 1 octombrie 2009, a fost pornita o cauza penala pe faptul delapidarii mijloacelor bugetare destinate retribuirii muncii de catre „factorii de decizie ai Centrului”. Angajati ai CRCT ne spun ca, dupa respectivul control, directoarea Aurelia Hancu si-a schimbat radical atitudinea fata de angajati. „Imediat dupa vizitele ofiterilor de la CCCEC, ea ne spunea ca e sustinuta de Valentin Mejinschi si ca nu va permite ca acest caz sa se faca public. Totodata, permanent face presiuni psihologice asupra noastra, amenintandu-ne ca va afla cine a anuntat organele de drept despre infractiuni”, ne marturisesc sursele noastre.

Directoarea CRCT se afla in concediu si n-a raspuns la apelurile noastre. I-am contactat pe cei doi vicedirectori vizati, Eduard Gurin si Serghei Marohin, intrebandu-i daca persoanele nominalizate au lucrat la CRCT sau daca mai activeaza acolo, dar nici ei n-au dorit sa discute cu noi… la telefon. „Inainte de a adresa intrebari la telefon, analizati articolele 91, 92, 93 si 94 din Codul Muncii, pentru a solicita asemenea informatii”, ne-a replicat E. Gurin, iar S. Marohin s-a interesat „de cand dati asemenea intrebari la telefon, iar eu trebuie sa raspund, nevazandu-va in fata?”. Am satisfacut doleanta celor doi vicedirectori ai institutiei, dar numai Gurin a acceptat sa discute cu noi, celalalt sef trantindu-ne usa in fata. „La moment, persoanele in cauza nu mai lucreaza la Centru, iar informatii confidentiale despre ele nu va pot da, prin prisma articolului 94, Codul Muncii. Ele au activat in 2008, iar in prezent contractele de munca sunt desfacute”, ne-a spus Eduard Gurin.

Contactat de TIMPUL, ministrul Educatiei, Leonid Bujor, ne-a spus ca si la minister au parvenit asemenea semnale si a fost constituit un grup de lucru care urmeaza sa examineze situatia respectiva. „Persoana responsabila de verificarea faptelor expuse a fost desemnata viceministra Tatiana Potanga. In cazul in care se vor confirma semnalele la care va referiti, sigur ca vom intreprinde masuri administrative, dar acum nu putem confirma daca datele corespund adevarului”, a adaugat ministrul.
Amintim ca CRCT a fost inaugurat cu mult fast la sfarsitul anului 2008 – an decretat drept al tineretului -, fiind reconstruit intr-o perioada-record. Anterior, TIMPUL a mai scris ca CRCT a beneficiat, in urma rectificarilor la Legea bugetului de stat pentru 2008, de 60,4 milioane lei, pe langa cele 40 milioane lei aprobate initial. Modificarile erau facute pe ultima suta de metri, cand guvernul a distribuit milioane de lei pentru proiecte electorale.

Ion Surdu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *