(REVOLTĂTOR) În timp ce la meteo este soare, grindina falimentează agricultorii
Spre exemplu, în satul Semionovca a fost afectată o suprafaţă de 833 ha de floarea soarelui, iar în Copceac – 184 ha de porumb, 140 ha de grâu, 86 ha de vii şi 20 ha de livezi. Condițiile climaterice i-au luat prin surprindere pe agricultori, și asta pentru că Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu a emis avertizări de ploi sau grindină. Prin urmare, mulți agricultori au suferit pierderi de milioane de lei, iar terenurile agricole nu erau asigurate. Mai mult, aceștia riscă să nu primească niciun bănuț pentru munca depusă.
Săptămâna trecută, în toată România, a fost anunțat cod galben de ploi și grindină, iar pe întreg teritoriul R. Moldova, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod verde, ceea ce înseamnă că nu exista riscul de ploi abundente și nici de căderi de grindină. După această eroare gravă, reprezentanții SHS au menționat că chiar dacă pe tot teritoriul țărilor vecine există un risc major de precipitații, în zona R. Moldova ar putea să fie liniște, iar aceasta depinde de direcția de unde vin masele de aer. Aceștia subliniază că în țara noastră există mai multe stații, ce au capacitatea să stabilească care este riscul să cadă precipitații în anumite zone. Specialiștii de la Direcția meteorologie dau asigurări că stațiile au utilaj modern, corespund standardelor europene și pun la dispoziție datele în mod automat. Cât ține de căderile de grindină și ploile de săptămâna trecută, ei precizează că uneori acestea pot fi identificate mai greu și, prin urmare, experții pot obține informația exactă doar cu câteva ore înainte.
Cu toate acestea, agricultorii care și-au pierdut aproape toată producția săptămâna trecută sunt siguri că angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat nu și-au făcut meseria cu profesionalism, iar pentru aceasta trebuie sancționați.
Precipitațiile le-au adus prejudicii de peste două milioane de lei
Unul dinte nemulțumiți este agricultorul Valeriu Belotcaci, din satul Copceac, Ștefan Vodă, care deține câteva sute de hectare în localitate. Producătorul spune că grindina de săptămâna trecută i-a distrus 184 ha de porumb, circa 140 ha de grâu, 86 ha de vii și 20 ha de livezi. Potrivit lui, porumbul afectat a rămas fără frunze, la o mare parte din grâu i-a fost dezbătut spicul, iar poama și fructele au fost deteriorate.
Întrebat dacă culturile agricole au fost asigurate, Valeriu Belotcaci a recunoscut că acest lucru costă scump și nu este sigur că merită să investești bani. El argumentează că în fiecare an sunt diferite riscuri, iar producția poate fi afectată atât de grindină, cât și de vânt sau de ploi abundente, de aceea este dificil să asiguri pământul exact de ceea ce trebuie.
La câteva zile după ce grindina i-a afectat producția, agricultorul spune că a suferit pierderi de peste două milioane de lei. „Anul trecut am avut pierderi și mai mari, de peste cinci milioane de lei, și nimeni nu ne-a ajutat cu nimic. În acest an a venit o comisie, a analizat situația și a plecat. Nimeni nu spune nimic”, subliniază agricultorul.
Belotcaci, dar și alți agricultori afectați, speră că în curând va fi emisă o hotărâre de guvern prin care le vor fi rambursate o parte din cheltuieli.
Soarta unui agricultor mic
Un alt agricultor care a pierdut practic toată producția din acest an este Stanislav Crivolapov din localitatea Semionovca, Ștefan Vodă. Producătorul avea șase hectare de floarea soarelui, iar grindina i-a mistuit cea mai mare parte dintre acestea. „Urmăream meteo în fiecare zi și nimeni nu a anunțat nimic, iar când am mers seara în câmp am văzut că din munca mea, de aproape un an, nu s-a ales practic nimic. Zilele trecute a venit o comisie și a estimat că pierderile sunt în proporție de 50 la sută, dar cred că atunci când va trebui să strâng roada nu va mai rămâne nimic”, se arată dezamăgit Crivolapov. Agricultorul mai spune pentru a strânge un hectar de floarea soarelui trebuie să cheltuiască peste o mie de lei, de aceea este decis ca în acest an să dea totul sub brazdă.
Stanislav Crivolapov are șapte copii și mărturisește că cea mai mare parte din producție merge spre consum, iar ceea ce rămâne vinde la intermediari. Potrivit lui, în acest an, pierderile, din cauza grindinei, ajung la 50 de mii de lei, însă deocamdată nimeni nu s-a oferit să-l ajute.
Potrivit reprezentanților Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în satul Taraclia, raionul Căuşeni, au fost compromise 265 ha de vii şi 86 ha de livezi. În satul Săiţi, din același raion, au fost distruse de ploi trei ha de dovleac, iar în Domulgeni, raionul Floreşti, ploile au afectat 82 ha de floarea soarelui şi 22 ha de livezi.