Ucraina

Reznikov: Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot

Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot, iar tancuri de luptă uşoare franceze AMX-10 se află deja pe front, au anunţat miercuri, 19 aprilie, autorităţile ucrainene, în contextul în care Kievul pregăteşte o contraofensivă de amploare împotriva forţelor ruse, relatează France Presse și Agerpres.

”Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur întrucât sistemele de apărare antiaeriană Patriot au sosit în Ucraina”, a scris pe pagina sa de Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, care a mulţumit Statelor Unite, Germaniei şi Olandei pentru că ”s-au ţinut de cuvânt”.

Menționăm că la jumătatea lunii decembrie, Washingtonul s-a angajat, în timpul vizitei istorice a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski în SUA, să-i furnizeze Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot, într-un moment când Rusia bombarda masiv infrastructurile energetice ucrainene.

Acest sistem va consolida ”de manieră semnificativă” apărarea ucraineană în faţa atacurilor ruse, sublinia şeful statului ucrainean cu acel prilej. El dădea asigurări că acest echipament va fi utilizat doar în scop ”defensiv” şi nu pentru a lovi teritoriul rus.

De partea sa, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin afirma la acea vreme că armata sa deţine ”antidotul” pentru a contracara acest sistem avansat.

În 20 ianuarie, Olanda a anunţat că îi va furniza Ucrainei ”două lansatoare”Patriot şi rachetele interceptoare aferente, în cadrul unei ”livrări comune” cu SUA şi Germania. Berlinul se angajase în 5 ianuarie să livreze unul din aceste sisteme.

De asemenea, miercuri, forțele armate ucrainene a mai anunţat că a desfăşurat tancuri uşoare de luptă franceze AMX-10, utilizate în special pentru ”misiuni de recunoaştere”, fără a preciza numărul lor.

SUA se află în fruntea unei campanii internaţionale de ajutor pentru Ucraina, după ce a format rapid o coaliţie de zeci de ţări pentru a sprijini Kievul după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *