Ultima oră

Ritmul de implementare a reformei în sectorul justiţiei este unul lent, experţi

Concluzia a fost făcută în cadrul prezentării raportului trimestrial, Nr 5, de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, efectuat de către Asociaţia Promo-LEX şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER). Perioada de monitorizare este 1 ianuarie – 31 martie, transmite IPN.

Preşedintele AGER, Olesea Stamate, a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că progresul în implementarea Planului de Acţiuni este în continuare destul de lent. Astfel, din 264 de acţiuni planificate pentru a fi realizate în primul trimestru al acestui an, 157 au fost realizate, iar 107 sunt în continuare nerealizate, ceea ce constituie, respectiv, un raport procentual de 59% faţă de 41%.

Olesea Stamate a menţionat că deşi raportul procentual denotă o creştere pozitivă, comparativ cu raportul precedent, este îngrijorător faptul că pentru perioada de referinţă au fost planificate foarte puţine acţiuni, dar nici acelea nu au fost realizate în totalitate.
În cazul acţiunilor din cadrul pilonului I (Sistemul judecătoresc), Olesea Stamate a menţionat că, din cele 23 de acţiuni care în continuare rămân a fi nerealizate, iar opt au termenul de realizare din anul 2012. La pilonul II (Justiţia penală) sunt prevăzute pentru realizare în total 84 de acţiuni. Până în trimestrul al anului nu au fost realizate 19 acţiuni. Preşedintele AGER susţine că aceeaşi situaţie se atestă şi la ceilalţi piloni.

Una dintre acţiunile care este planificată pentru pilonul VII al strategiei (coordonarea întregului proces) şi care urma să fie realizată încă în 2012 este analiza funcţiilor tuturor instituţiilor implicate în procesul de implementare a strategiei. În baza analizei, urma să fie efectuate anumite modificări la staff-ul instituţiei, ajustarea capacităţilor instituţiilor, la alte capitole.

„Am avut senzaţia întotdeauna că se implementează această strategie cu ochii închişi, adică ad-hoc, fără o planificare prealabilă bună. Mai degrabă se mişcă lucrurile din inerţie, decât dintr-o bună planificare strategică”, a spus preşedintele AGER.

Monitorizarea se axează pe observarea a două componente de bază: evaluarea realizării activităţilor cuprinse în Planul de Acţiuni pentru implementarea SRSJ şi monitorizarea şedinţelor de judecată. În cadrul raportului au fost analizate 2 categorii de acţiuni: acţiuni cu termen de realizare în trimestrul I al anului curent şi acţiuni restante până la sfârşitul anului trecut.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *